Mister Rogers' Neighborhood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mister Rogers' Neighborhood
Mister Rogers' Neighborhood Logo 1971.svg
Genre Educatief
Jeugd
Sketchprogramma
Bedenker Fred Rogers
Eindredactie Fred Rogers
Hoofdrollen Fred Rogers
David Newell
Chuck Aber
Betty Aberlin
Don Brockett
François Clemmons
Bob Trow
Joe Negri
Regie Fred Rogers
Scenario Fred Rogers
Muziek Johnny Costa (Muziek director)
Fred Rogers (Teksten)
Land van oorsprong Verenigde StatenVlag van de Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie WQED Studios, Pittsburgh, Pennsylvania
Gerelateerde series Daniel Tiger's Neighborhood
Productie
Producent Family Communications
Uitzendingen
Start 19 februari 1968
Einde 31 augustus 2001
Afleveringen 912
Seizoenen 31
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde StatenNational Educational Television (1968-1971)
PBS (1971-2001)
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Mr. Rogers Neigborhood (ook simpelweg bekend als Mr. Rogers) was een Amerikaans, educatief televisieprogramma voor kinderen in de leeftijden van 2 tot 6, maar wordt door zender PBS specifiek aangekaart met de classificatie 'geschikt voor alle leeftijden'. De serie werd bedacht, geschreven en gepresenteerd door de Amerikaanse presentator en dominee Fred Rogers en geproduceerd door Family Communications inc.. De serie werd gefilmd van 1968 tot 1975, en later van 1978 tot 2001. Herhalingen werden tot 2016 nog regelmatig op televisie uitgezonden, en worden soms nog voor speciale gelegenheden herhaald.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorloper van het programma, Misterogers, debuteerde op 15 oktober 1962 op de Canadese televisiezender CBC. Toen Fred Rogers in 1966 terug verhuisde naar de Verenigde Staten nam hij het door hem bedachte formaat mee en kocht alle rechten voor de door hem bedachte personages, de afleveringen en decors van Misterogers. Datzelfde jaar maakte hij in de VS nieuwe afleveringen voor de lokale, educatieve televisiezender in Pittsburgh. Op 19 februari 1968 werd de serie voor het eerst in het hele land uitgezonden en de naam gewijzigd naar Mister Rogers Neighborhood.

De serie werd geproduceerd voor de nationale televisie, door de lokale televiezender WQED in Pittsburgh en Rogers' non-profit organisatie Family Communications (voor 1971 met de naam Small World Enterprises en na zijn overlijden weer omgedoopt tot Fred Rogers Productions).

In mei 1997 was Mr. Rogers Neighborhood het langst lopende kindertelevisieprogramma in de wereld. Dit record werd in juni 2003 verbroken door het programma Sesame Street.

Elf jaar na de laatste aflevering, produceerde PBS en Fred Rogers Productions, een geanimeerde spin-off gebaseerd op de serie en enkele personages uit de originele serie; Daniel Tiger's Neighborhood.