Mobach Keramiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mobach Keramiek
Mobach Keramiek
Locatie Kanaalweg, Utrecht
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 7′ OL
Geopend 1895
Mobach Keramiek (Utrecht)
Mobach Keramiek
Portaal  Portaalicoon   Economie
Mobach, vaas, 20e eeuw
Mobach aardewerkfabriek 80 jaar, Polygoonjournaal 1975

Mobach Keramiek is een aardewerkfabriek in de Nederlandse stad Utrecht die eind 19e eeuw werd opgericht. Het is vooral bekend van de kunstzinnige hoogstaande keramieken die het sindsdien maakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1895 in Utrecht als de Utrechtsche Pottenfabriek opgericht door de uit een Friese pottenbakkersfamilie stammende Klaas Jaan Mobach. Diverse generaties hebben het vervolgens voortgezet. Het proces van de vervaardiging van keramiek is in de loop der geschiedenis vrijwel gelijk gebleven. Hierbij wordt het aardewerk in kleine serie of als unica gedraaid of handmatig opgebouwd uit kleirollen of -platen, waarna het geglazuurd wordt. Met name de manshoge plantbakken en -vazen zijn bekende keramiekprodukten van Mobach. Piet Klaarhamer en Gerrit Rietveld ontwierpen een aantal vazen.

Het uit 1913 daterende fabrieksgebouw aan de Kanaalweg langs het Merwedekanaal, tezamen met drie bijbehorende arbeiderswoningen, hebben de status van rijksmonument.[1] Een deel van de collectie is op die locatie ondergebracht in een museum dat eenmaal per jaar open is.

Aan de Oudegracht 198 voerde de familie Mobach sinds 1910 tevens een winkel waar ze hun keramieken verkochten.[2] De winkel werd in 1970 overgenomen door een andere eigenaar en in 1975 verhuisd naar de Choorstraat. Onder de noemer Mobach was het een speciaalzaak in vormgevingsartikelen die daar tot 2014 bestond.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rijksmonumentnr. 514170 en 514171
  2. Mobach 100 jaar keramiek,M. Singelenberg-van der Meer, Uitgeverij Cantecleer te De Bilt, 3de druk, blz 30
Zie de categorie Mobach Keramiek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.