Mobiliteitsmanagement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mobiliteitsmanagement is een verzamelnaam voor inspanningen om de mobiliteitskeuzes van individuen te beïnvloeden. In Nederland wordt hier meer in het bijzonder bedoeld het stimuleren van het gebruik van alternatieven voor de auto.

De Nederlandse overheid hanteert als definitie Mobiliteitsmanagement is het organiseren van slim reizen.[1] Hieronder worden allerlei alternatieven van solistisch autogebruik tijdens de spits verstaan, zoals carpoolen, deels of volledig gebruik van openbaar vervoer, thuiswerken, telewerk, fietsen, etc.

Betrokken partijen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij mobiliteitsmanagement zijn verschillende partijen betrokken:

  • reizigers
  • overheden
  • werkgevers en publiektrekkers
  • aanbieders van mobiliteitsdiensten

In een aantal regio's in Nederland zijn door de regionale overheden uitvoeringsorganisaties opgericht. Deze voeren het regionale beleid op het gebied van mobiliteitsmanagement uit. Voorbeelden hiervan zijn: VCC Rijnmond[2], VNM (Utrecht) en Twente Mobiel (Regio Twente),[3]. Werkgevers én regionale overheden kunnen hier terecht voor ondersteuning en advies bij de toepassing van mobiliteitsmanagement. De regionale uitvoeringsorganisaties werken samen via een stichting die onder meer praktijkvoorbeelden publiceert op het internet (www.slimreizen.nl).

Een ander voorbeeld van mobiliteitsmanagement is de Marktplaats voor mobiliteit in opdracht van de Verkeersonderneming te Rotterdam.[4]