Moco Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modern Contemporary Museum Amsterdam (Moco)
Moco Museum
Locatie Honthorststraat 20, Amsterdam
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Moco Museum (Modern Contemporary Museum) is een particulier museum gevestigd aan het Museumplein te Amsterdam en Barcelona, Spanje. Het is een instituut dat zich toelegt op het exposeren van moderne en hedendaagse kunst. Het museum wil moderne en hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed en jong publiek.[1]

Moco Museum is gevestigd in de historische Villa Alsberg, een herenhuis ontworpen in 1904 door Eduard Cuypers, de neef van architect Pierre Cuypers. Het herenhuis was een van de eerste particuliere woningen aan het Museumplein.[2] Het Moco Museum opende zijn deuren in april 2016.[3]

Moco Museum in El Born, Barcelona is gevestigd in het historische Palacio Cervelló-Giudice, voorheen de privéwoning van de adellijke familie Cervelló tot de 18e eeuw. Het gebouw bevat delen van een eerdere constructie uit de 15e eeuw, zoals blijkt uit de binnenplaats, de gewelfde trap met zuilen, kapitelen en renaissance-achtige lijstwerk.[4] Verder toont Palacio Cervelló een indrukwekkende ingang in gotische gevel.[4]

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Amsterdam Tentoonstellingen

 • 2017 Nov 03 - 29 Mei 2019— Roy Lichtenstein: Lasting Influence. Een ervaringsgerichte expositie geïnspireerd op de invloed van Vincent van Gogh op het werk van Roy Lichtenstein.
 • 2018 Jun 01 - 09 Jan 2019— Icy & Sot: A Moment of Clarity. De eerste retrospectieve expositie met werken van de hedendaagse straatartiesten en politieke activisten uit Iran.[5]
 • 2019 Jan 18 - 01 Apr 2020 — Daniel Arsham: Connecting Time. Deze hedendaagse New Yorkse kunstenaar maakt zijn debuut in Nederland.
 • 2019 Mar 22 — Yayoi Kusama. Een speciale tentoonstellingsruimte in het Moco Museum toont het werk van de gevierde kunstenares, Night of Stars en Pumpkin.
 • 2019 Sep 25 - 28 Jan 2020 — JR Room. Moco Museum brengt belangrijke kunstwerken samen van de Franse straatkunstenaar en fotograaf, JR. The Gun Chronicles: A Story of America by JR debuteert in het Moco Museum in Amsterdam.
 • 2020 Feb 03 — Studio Irma: Reflecting Forward. (Geproduceerd in samenwerking met Moco.) Een digitale kunsttentoonstelling waarin ruimte, mensen en moderne technologie samenkomen.
 • 19 Nov 2020 — THE KID: The Future is Old. Moco Museum presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van de internationale hedendaagse kunstenaar THE KID, die het sociaal determinisme en de grens tussen onschuld en corruptie in moderne samenlevingen in vraag stelt.

Barcelona Tentoonstellingen

 • 16 Okt 2021 — Guillermo Lorca: Esplendor de la Noche. Moco Museum presenteert de eerste Europese solotentoonstelling van de hedendaagse Chileense kunstenaar. Esplendor de la Noche brengt een reeks van zeven grootschalige werken samen die magie en realisme combineren met beelden van tedere schoonheid en taferelen van brutaliteit.[6] Samengesteld door Simon de Pury.
 • 16 Okt 2021 — NFT. Europa's eerste speciale tentoonstellingsruimte voor NFT's. De tentoonstellingen brengen een selectie van NFT's samen van artiesten als Andrés Reisinger, Blake Kathryn x Paris Hilton, Frederico Clapis, Alotta Money en Beeple.

Lopende Tentoonstellingen

 • 2016 Apr — Banksy: Laugh Now. De ongeautoriseerde expositie met hoogtepunten zoals Beanfield, Girl with a Balloon en Flower Thrower.[7]
 • Moco Garden. De buitenruimte van het museum verandert regelmatig. Kunstwerken van onder andere Banksy, KAWS, WhIsBe, Fidia en Marcel Wanders kunnen hier bezichtigd worden.
 • Moco Masters. Een tentoonstelling van moderne en hedendaagse kunstenaars. Kunstwerken van onder andere Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Damien Hirst, Keith Haring, Os Gemeos en meer.