Mocro Maffia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Mocro Maffia (televisieserie) voor de televisieserie gebaseerd op deze groep.

De Mocro Maffia (of Mocromaffia of cocaïnemaffia) is een verzamelnaam voor een aantal criminele organisaties bestaande uit criminelen van voornamelijk Marokkaanse (en daarnaast ook Antilliaanse en Nederlandse) afkomst actief in Nederland en België.[1][2] Deze criminelen handelen vooral in cocaïne via de havens van Antwerpen, Rotterdam en Algeciras. Een conflict binnen de Mocro Maffia leidde in 2012 tot een Mocro-oorlog tussen rivaliserende criminele organisaties met aan de ene kant Gwenette Martha en zijn rechterhand Najib Bouhbouh en aan de andere kant Benaouf 'Ben' A. en Houssine 'Hoes' Ait Soussan. Dit conflict heeft geleid tot tientallen liquidaties en vergismoorden. Bekende criminelen geassocieerd met de Mocro Maffia zijn Gwenette Martha, Najib Bouhbouh, Benaouf Adaoui, Houssine Ait Soussan Ridouan Taghi en Saïd Razzouki.

Aanleiding van de Amsterdamse onderwereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens verschillende onderzoeken en gekraakte PGP-berichten was de aanleiding van de Amsterdamse onderwereldoorlog (Mocro Maffia-oorlog) een gestolen of onderschepte lading van 200 kilogram cocaïne in de havens van Antwerpen dat in maart 2012 plaatsvond. Doordat Gwenette Martha steeds vaker vast kwam te zitten, kreeg Houssine 'Hoes' Ait Soussan (voormalige vriend en compagnon van Gwenette Martha) en Najib Bouhbouh (rechterhand van Gwenette Martha) vaker de verantwoordelijkheid als leider. Op een gegeven moment zag Houssine in dat hij ook zonder Gwenette Martha verder kon gaan. Gwennette Martha was hier later niet blij mee, omdat Houssine misbruik heeft gemaakt van de door Gwenette Martha's opgezette cocaïnelijnen- en netwerk over te nemen toen Gwenette steeds vast kwam te zitten.

Benaouf A. was de zwager van Houssine Ait S. en werd op die manier geïntroduceerd in de cocaïnehandel. Benaouf A. groeit enorm snel en heeft in een korte tijd zelf 200 kilogram cocaïne besteld dat in de havens van Antwerpen moest worden opgehaald. Benaouf A. had een groep uithalers ingeschakeld, maar om onbekende redenen ging dit niet door, waardoor Benaouf A. op korte termijn snel een andere groep moest regelen. De groep waar Gwenette Martha en Houssine Ait Soussan. altijd mee hebben samengewerkt waren de 'Turtles'. Dit is een groep uithalers uit België die de getransporteerde cocaïne uit de containers haalden uit de havens van Antwerpen. Omdat Benaouf A. geen contacten had met de Turtles en geen vriend was van Gwenette Martha, vroeg hij of Houssine een groep kende die dit wilde doen. Houssine gaf aan dat hij de Turtles kende en dat hij het via Gwenette Martha zal gaan regelen, gezien hij een goede relatie had met de Turtles.

Even later werd er bekend dat de cocaïne niet aanwezig was in de container. Het zou onderschept zijn volgens de Turtles. Benaouf A. accepteerde en geloofde dit niet en stuurde een strafexpeditie naar Antwerpen om één van de Turtles te ontvoeren en vast te houden. Er zou losgeld betaald moesten worden om hem vrij te laten. Ook hebben zij een foto gemaakt met de ontvoerde Turtle in of naast een gehaktmolen, waarna de foto gestuurd werd naar de familie. Ook bij Gwenette Martha kwam dit ter oren toen hij hoorde dan Benaouf A. aan het jagen was op de Turtles. Dit was het startschot van de Amsterdamse onderwereldoorlog. Houssine zat ertussenin en moest kiezen voor zijn schoonfamilie Benaouf A. of zijn goede vriend Gwenette Martha.

Uiteindelijk was het kamp Benaouf A. en Houssine Ait S. tegen kamp Gwenette Martha en Najib Bouhbouh.

Eerste liquidaties na het conflict[bewerken | brontekst bewerken]

Redouan Boutaka, een veroordeelde bankovervaller en een goede vriend van Gwenette Martha, werd in de onderwereld ervan verdacht meerdere liquidaties te hebben gepleegd. Hij is hier officieel nooit voor verdacht of voor veroordeeld. Nadat hij onderdook in het buitenland (waarschijnlijk Jamaica), leek het erop dat Gwenette Martha hem terug had geroepen, omdat er net een conflict was begonnen tussen de twee rivaliserende groepen. Benaouf A. had het gevoel dat Boutaka het op hem gemunt had en dat hij teruggeroepen werd om Benaouf te liquideren. Benaouf A. liet hem op 22 april 2012 preventief liquideren in een waterpijpcafé in Amsterdam.

Najib Bouhbouh, de rechterhand en een jeugdvriend van Gwenette Martha, werd op 18 oktober 2012 op klaarlichte dag voor een hotel in Antwerpen geliquideerd door twee schutters. Najib Bouhbouh had een afspraak in het hotel met een goede vriend van hem (Chris Bouman) en een derde onbekende persoon. Toen het drietal naar buiten liep stuurde Chris Bouman een sms naar de schutter dat het drietal nu naar buiten loopt, waardoor de schutters naar het drietal toeliep en Najib Bouhbouh hebben geliquideerd. Chris Bouman zou achteraf een dubbele rol hebben gespeeld en dus betrokken zijn geweest voor deze liquidatie. Op het moment van de liquidatie zat Gwenette Martha vast, maar toen hij hiervan hoorde werd hij erg emotioneel geraakt. Hij beschouwde Najib Bouhbouh als een tweede broer (zijn eerste broer werd doodgeschoten en overleed in zijn armen).

Hierna volgt op 29 december 2012 de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee jonge mannen (Saïd el Yazidi van 21 en Youssef Lkorf van 28) op een brute wijze zijn doodgeschoten met zware automatische wapens. Dit is een reactie vanuit het kamp van Gwenette Martha op de dood van Redouan Boutaka, maar vooral op die van Najib Bouhbouh. Benaouf A. was die avond op pad met Saïd en Yazidi en Youssef Lkorf in een Landrover, omdat hij een afspraak had met een derde persoon (hoogstwaarschijnlijk Rida Bennajem). Ze lopen een stukje, totdat zij een auto hoorden aankomen scheuren die vrijwel direct door het eigen voorruit het vuur opende op Benaouf en de derde persoon. Gwenette Martha stuurde een een liquidatieploeg van 7 man, waaronder Anouar 'Popeye' B (schutter Audi), Adil 'Kinker' A (schutter Audi), Hamza 'Chiep Chiep' B (bestuurder Audi), Derkaoui 'Pirkie' van der Meijden (schutter Golf) en Naoufal 'Noffel' Fassih (schutter en bestuurder Golf). Het daadwerkelijke doelwit Benaouf A. wist te ontkomen, omdat hij in het water sprong. De schutters van de Audi gingen vervolgens achter de twee andere jonge mannen aan, waardoor zij van het leven werden beroofd.

Even later, toen de Audi ervandoor ging, stonden twee motoragenten te wachten. Toen zij de achtervolging wilden inzetten, trapte de bestuurde op de rem en werd vrijwel direct een Kalasjnikov uit het raam gehouden en het vuur geopend. De agenten vielen uit eigen veiligheid op de grond om achter de motoren te schuilen. Hiermee werd de toon gezet in de onderwereldoorlog tussen de twee rivaliserende groepen. Sinds dien zijn er tientallen liquidaties, waaronder vergismoorden, gepleegd. Hieronder een lijst van de moorden.

Belangrijke personen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Gwenette Martha[3]
  • Naoufal Fassih (alias Bolle of Noffel)[3]
  • Najib Bouhbouh (alias Bouh)[4]
  • Richard V. (alias Rico de Chileen)[3]
  • Khalid J. (alias Oog)[5]
  • Redouan Boutaka (alias Takka)[6]
 • Nordin El Hajjioui (alias Dikke Turtle)
  • Nacerdine T.
  • Mohamed El Hassani[7]
  • Saïd F.
  • Abdelkader B. (alias De Jood)[8]
  • Othman El Ballouti[9]
 • Benaouf Adaoui (alias Ben) [10]
  • Houssine Ait Soussan (alias Hoes)[10]
  • Abdelhamid Aït Ben Moh (alias Kikker)[11]
  • Omar Lkhorf (alias Suarez)[12]
  • Rida Bennajem
 • Samir Bouyakhrichan (alias Scarface)[13]
  • Mustapha El Fachtali (alias Moes)[14]
  • Roger P. (alias Piet Costa)[15]
  • Naima Jillal (alias Tante)[16]
 • Ridouan Taghi[3]

Criminele activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Liquidaties[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande tabel bevat een lijst van liquidaties die gelinkt worden aan de Mocro Maffia, of leden van de Mocro Maffia. In sommige gevallen gaat het om een formele verdenking.

Geliquideerde Datum Plaats Opmerkingen Referenties
Boutaka, Redouan Redouan Boutaka 22 april 2012 Amsterdam Werd in een waterpijpcafé doodgeschoten. Hij zou een liquidatieopdracht hebben gekregen om Benaouf A. te liquideren. [22]
Bouhbouh, Najeb Najeb Bouhbouh 18 oktober 2012 Antwerpen Werd overdag voor een hotel geliquideerd. Hij was de rechterhand, jeugdvriend en zakenpartner van Gwenette Martha en werd d.m.v. een lokafspraak door zijn goede vriend Chris Bouman, door twee schutters geliquideerd. Vermoedelijk waren de schutters Rida Bennajem en Marchano Pocorni. [22]
Brisban, Patrick Patrick Brisban 2 december 2012 Diemen [23]
Lkhorf, Youssef Youssef Lkhorf 29 december 2012 Amsterdam Beide jonge mannen (21 & 28) kwamen om het leven in de staatsliedenbuurt door zware automatische wapens. Het eigenlijke doelwit, Benouaf A., wist te ontkomen. Volgens gekraakte PGP-berichten waren de twee jonge mannen ook betrokken bij de liquidatie van Najib Bouhbouh in Antwerpen. [22]
Yazidi, Said el Said el Yazidi
Bennajem, Rida Rida Bennajem 16 maart 2013 Amsterdam Werd o.a. ervan verdacht twee liquidaties te hebben gepleegd en een dubbelrol te hebben gespeeld. Omdat hij nog niet betaald kreeg voor zijn werk lokte hij zijn opdrachtgever, Benaouf A., naar de Staatsliedenbuurt. Hierom werd hij vermoedelijk zelf geliquideerd na een lokafspraak. [22]
Laachir, Souhail Souhail Laachir 26 mei 2013 Amsterdam Was de financiële man van kamp Benouaf A. Werd tijdens een feest na woordenwisselingen en ruzie met de rivaliserende groep doodgeschoten in het Scheepvaartmuseum. [22]
Scharrenberg, Frank Frank Scharrenberg 13 augustus 2013 Marbella [24]
B., Inchomar Inchomar B. 17 augustus 2013 Amsterdam Overleefde de liquidatie. [22]
Abdellaoui, Tarik Tarik Abdellaoui 31 oktober 2013 Fuengirola [25]
van den Broeke, Viktor Viktor van den Broeke 13 december 2013 Dominicaanse Republiek [26]
Alarasi, Mohammed Mohammed Alarasi 20 januari 2014 Amersfoort Vergismoord. [27]
Gillis, Alexander Alexander Gillis 20 februari 2014 Zaandam Werd ervan verdacht liquidatieopdracht(en) te hebben uitgevoerd voor één van de twee kampen. Als vergelding moest hij dus ook dood. [22]
Mayouri, Mohamed el Mohamed el Mayouri 22 maart 2014 Amsterdam Zou in een rechtszaak in het voordeel van de verdachte als getuigen verklaren. [22]
Martha, Gwenette Gwenette Martha 22 mei 2014 Amstelveen Hij stond aan de top van één van de twee kampen. Toen hij een shoarmarestaurant uitliep kwamen twee mannen met automatische wapens. Minstens 80 kogels werden in zijn lichaam gevonden. [3][22]
Eggermont, Stefan Stefan Eggermont 13 juli 2014 Amsterdam Vergismoord. Omar Lkorf, de broer van de inmiddels geliquideerde Youssef Lkorf in de Staatsliedenbuurt, was het doelwit. [28]
Meijden, Derkiaoui van der Derkiaoui van der Meijden 18 augustus 2014 Amsterdam Werd ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moorden in de Staatsliedenbuurt als één van de vele schutters. [22]
Bouyakhrichan, Samir Samir Bouyakhrichan 27 augustus 2014 Marbella Werd gezien als succesvolle topcrimineel en onderwereldkoning die internationaal te werk ging. [3][22]
Amin Hosseini, Massod Massod Amin Hosseini 3 september 2014 Amsterdam Werd ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de liquidatie van Alexander Gillis en (volgens politie als schutter) bij de vergismoord Stefan Eggertmont. [22]
Boudakhani, Said Said Boudakhani 24 november 2014 Antwerpen [29]
Jabli, Samir Samir Jabli 1 december 2014 Amersfoort Hij zou betrokken zijn geweest bij een ripdeal. [27]
Luz Xavier, Luana Luana Luz Xavier 8 december 2014 Amstelveen Nadat haar man, Najib Himmich, van de aardbodem verdwenen leek te zijn, zou Luana naar de politie gegaan om te gaan praten. Om die reden werd ook zij geliquideerd voor de ogen van haar kinderen. [22]
Akgün, Ali Ali Akgün 24 december 2014 Istanboel [3]
Jafaar, Khalid Khalid Jafaar 27 december 2014 Panama-Stad [22]
Nyantakyi, Augustine Augustine Nyantakyi 28 januari 2015 Amsterdam Vergismoord. [30]
Pocorni, Marchano Marchano Pocorni 2 maart 2015 Paramaribo Werd ervan verdacht betrokken te zijn geweest (één van de twee schutters) bij de liquidatie van Najib Bouhbouh in Antwerpen. [22]
Maihouane, Abderahim Abderahim Maihouane 15 april 2015 Sittard [31]
Souhali, Farid Farid Souhali 17 april 2015 Den Haag [32]
El Kahtaoui, Youssef Youssef El Kahtaoui 12 mei 2015 Amsterdam Vergismoord. [33]
Bakker, Ronald Ronald Bakker 9 september 2015 Huizen [34]
R., Peter "Pjotr" Peter "Pjotr" R. 5 november 2015 Diemen [35]
Lomp, Eaneas Eaneas Lomp 9 november 2015 Krommenie Een goede vriend van Gwenette Martha. Lomp was aanwezig bij het feest in het Scheepvaartmuseum toen de financiële man Souhail Laachir werd doodgeschoten. [22]
Motamed, Ali Ali Motamed 15 december 2015 Almere [36]
Yakhlaf, Chahid Chahid Yakhlaf 31 december 2015 Kerkdriel Uit PGP-berichten was de inmiddels veroordeelde Omar L. de opdrachtgever, omdat hij Chahid ervan had verdacht de Staatsliedenbuurt-moorden te hebben georganiseerd. Hierbij kwam ook het broertje van Omar L. (Youssef L), om het leven. Ook ging het verhaal rond dat Chahid Yakhlaf betrokken zou zijn geweest bij de moord van Gwenette Martha door hem naar buiten te nemen bij een restaurant. [22]
Zidane, Chafik Chafik Zidane 5 februari 2016 Rotterdam [37]
Erraghib, Samir Samir Erraghib 17 april 2016 IJsselstein
Amzieb, Nabil Nabil Amzieb 9 mei 2016 Amsterdam Hij zou zijn betrokken als schutter (uit latere PGP-berichten) bij de liquidatie van Eaneas Lomp. Het onthoofde lichaam van Nabil werd een gevonden in een uitgebrande Volkswagen Caddy. Zijn hoofd zou een dag later voor het waterpijpcafé Fayrouz Lounge in Amsterdam neergezet zijn. [3]
Belhadj, Abderrahim Abderrahim Belhadj 9 mei 2016 Amsterdam [3]
Scekic, Ranko Ranko Scekic 22 juni 2016 Utrecht [3]
Sabee, Wout Wout Sabee 24 juni 2016 De Meern [38]
Latumahina, Djordy Djordy Latumahina 8 oktober 2016 Amsterdam Vergismoord. [39]
Jansen, Mitchell Mitchell Jansen 7 december 2016 Medellin Net als Nabil Amzieb zou Mitchell betrokken zijn geweest als bestuurder van de vluchtauto op de moord van Eaneas Lomp. Hij zou om onbekende reden in Colombia doodgeschoten zijn. [40]
Kok, Martin Martin Kok 8 december 2016 Laren Na eerdere liquidatiepogingen (bom onder zijn auto en een wapen dat weigerde) werd Martin Kok alsnog geliquideerd, nadat hij in zijn auto stapte bij een seksclub in Laren. Martin was de eigenaar van de websiteblog Vlinderscrime. Er wordt gezegd dat Martin alles blindelings op zijn website had gespost als hij een idee of gerucht had zonder dit te onderbouwen. Dit werd niet geaccepteerd door de criminelen, waardoor hij zelf onder vuur werd genomen. [3]
Changachi, Hakim Hakim Changachi 12 januari 2017 Utrecht Vergismoord. De schutter Nabil B. is kroongetuige geworden, nadat hij deze vergismoord had gepleegd. [3]
Tjong, Justin Jap Justin Jap Tjong 31 januari 2017 Amsterdam [41]
Souhali, Farid Farid Souhali 17 april 2017 Den Haag [41]
Wessels, Jaïr Jaïr Wessels 7 juli 2017 Breukelen [41]
Bogaerts, Stefaan Stefaan Bogaerts 21 september 2017 Spijkenisse [41]
Aaros, Jaouad Jaouad Aaros 11 oktober 2017 Roermond Doodgeschoten door politie. [42]
Chaib, Hamza Hamza Chaib 3 november 2017 Marrakesh Vergismoord. Het doelwit, Mustapha 'Moes' F stond enkele minuten eerder op, waardoor Hamza Chaib op zijn plek ging zitten. Hamza had ook een wit T-shirt aan, hierdoor hadden de schutters de verkeerde doodgeschoten. Hamza was de zoon van een hoge rechter in Marokko en een student geneeskunde. [43]
Nissi, Ahmed Ahmed Nissi 9 november 2017 Den Haag [44]
Badloe, Timon Timon Badloe 28 november 2017 Utrecht [45]
Zouagh, Soufiane Soufiane Zouagh 9 januari 2018 Breda [46]
El Ajjoudi, Anass Anass El Ajjoudi 17 januari 2018 Amsterdam [47]
B., Reduan Reduan B. 29 maart 2018 Amsterdam Broer van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Omdat Nabil B. niet gepakt kon worden, doordat hij naar de politie is gestapt als kroongetuige, gingen de liquidatieopdrachten uit naar zijn broer als vergelding. [48]
Avila, David David Avila 12 mei 2018 Marbella [49]
M., Jamal Jamal M. 23 juli 2018 Barcelona [50]
Ziani, Hamza Hamza Ziani 27 oktober 2018 Torremolinos [51]
Yaqout, Abdelhadi Abdelhadi Yaqout 21 januari 2019 Marbella Familielid van Naoufal 'Noffel' F. [52]
Goedhart, Shaquille Shaquille Goedhart 2 mei 2019 Amsterdam [53]
Groenveld, Danny Dennis Danny Dennis Groenveld 5 mei 2019 Paramaribo [54]
Prieka, Cadisha Cadisha Prieka
Balentien, Inchomar Inchomar Balentien 21 juli 2019 Amsterdam [55]
Wiersum, Derk Derk Wiersum 18 september 2019 Amsterdam Advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. [56]
Kotar, Rachid Rachid Kotar 12 december 2019 Amstelveen [57]
Essalih, Omar Omar Essalih 2 mei 2020 Amsterdam [58]
Azaim, Ibrahim Ibrahim Azaim 10 mei 2020 Rotterdam [59]
Ay, Serdar Serdar Ay 20 oktober 2020 Amsterdam Vergismoord. [60]
Mintjes, Ayla Ayla Mintjes 16 mei 2021 Amsterdam Ayla Mintjes zat naast het doelwit in de auto. Het doelwit was haar vriend Anis B. Ayla Mintjes werd dodelijk geraakt door het vuurwapen. [61]
de Vries, Peter R. Peter R. de Vries 15 juli 2021 Amsterdam Vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. [62]
Buzhu, Ebrahim Ebrahim Buzhu 15 januari 2022 Chiclana de la Frontera, nabij Cádiz, Spanje [63]
El Idrissi, Akram Akram El Idrissi 23 maart 2022 Amsterdam [64]

Verdwijningen[bewerken | brontekst bewerken]

Verdwenen persoon Sinds Plaats Opmerkingen Referenties
Himmich, Najib Najib Himmich 2014 Benahavís Aanwezig tijdens liquidatie Samir Bouyakhrichan. [65]
Bouker, Abdelkader Abdelkader Bouker 2016 Antwerpen Ontvoerd. [66]
Allen, Churisan Churisan Allen 2018 Amsterdam [67]
Jillal, Naima Naima Jillal 2019 Amsterdam Ontvoerd. In 2022 werden foto's van haar verminkte lijk op een PGP-telefoon gevonden van Redouan Taghi. [68]
Anaya, Mohamed Mohamed Anaya 2019 Rotterdam [69]
Bouaouiouich, Jamal Jamal Bouaouiouich 2020 Marbella Ontvoerd. [70]

Strafzaken[bewerken | brontekst bewerken]

Marengo-proces[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Marengo-proces voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

26Koper[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een onderzoek naar autodiefstallen in Rotterdam deed de politie een grote wapenvondst in Nieuwegein. Uit communicatie tussen de verdachten bleek volgens het Openbaar Ministerie dat zij zware misdrijven voorbereidden. In eerste instantie achtte de rechter niet bewezen dat zij concrete liquidaties voorbereidden. De verdachten kregen daarom slechts acht van de geëiste zeventien jaar celstraf.[71] In hoger beroep achtte de rechter voorbereiding van liquidaties wel bewezen en gaf 13 tot 14,5 jaar celstraf.[72]

Eris[bewerken | brontekst bewerken]

In de strafzaak Eris staan twintig leden van de motorclub Caloh Wagoh terecht, onder wie hoofdverdachte Delano "Keylow" R. Volgens het Openbaar Ministerie voerden zij vijf moorden en diverse pogingen daartoe uit in opdracht van Ridouan Taghi. Tony de G. is kroongetuige in deze zaak. Een uitspraak wordt verwacht in juli 2022.[73]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]