Mocro Maffia (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mocro Maffia
Genre Drama, Detectives en politie, Misdaad
Speelduur 40-45 minuten
Bedenker Achmed Akkabi, Thijs Römer
Hoofdrollen Achmed Akkabi (1-5)
Robert de Hoog
Mandela Wee Wee (1-4)
Nasrdin Dchar (1-5)
Daan Schuurmans (1-2)
Walid Benmbarek
Bilal Wahib (1-3)
Oussama Ahammoud (1-2)
Regie Bobby Boermans (1-3)
Giancarlo Sanchez (1)
Mustafa Duygulu (2)
Victor Ponten (2-4,6)
Aaron van Valen
Scenario Achmed Akkabi
Thijs Römer
Ashar Medina
Oscar van Woensel
Randy Oost
Muziek RWINADiverse artiesten
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands, Berbers, Marokkaans-Arabisch, Engels, Sranantongo, Frans, Spaans, Turks, Duits, Italiaans, Hongaars
Productie
Productiebedrijf RTL Producties, Fiction Valley
Uitzendingen
Start 11 oktober 2018
Einde 2024
Afleveringen 37 (14 juli 2023)
Seizoenen 6
Streamingdienst Videoland
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Mocro Maffia is een Nederlandse misdaadserie over de Mocro Maffia in Amsterdam. De serie is bedacht en ontwikkeld door Achmed Akkabi en Thijs Römer, exclusief voor Videoland, waar de serie op 11 oktober 2018 in première ging. Het verhaal is ingegeven door het boek Mocro Maffia van Wouter Laumans en Marijn Schrijver.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Romano en zijn mannen hebben al jaren een goed lopende cocaïne-handel in Amsterdam. Echter wanneer 'De Paus' (Achmed Akkabi) na een ruzie voor zichzelf gaat werken, ontstaat er een groot conflict tussen Romano en de Paus. Schrijver Rein de Waard (Daan Schuurmans) en journalist Matthijs volgen de situatie op de voet.

Beide partijen doen er alles aan om hun handeltje te redden, hetgeen leidt tot moorden, complotten en verraad. Het loopt nog meer uit de hand wanneer de Paus de verloofde en baby van 'Potlood' (Nasrdin Dchar) vermoordt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Groep Paus

Partners:

Groep Tatta

Partners:


Hongaren (tot Afl. 4)

Groep Borsu
Turken
Afnemers

Vorige seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Groep Paus
Groep Romano

Leveranciers:

Dealers:

Partners:

Kampers

Partners:

Brabantse Kampers:

Colombianen
Mexicanen
Turken
Molukkers
Surinamers
Ieren
Oude Penoze
Politie
Personage Acteur
Minister van Justitie en Veiligheid Vlag van Nederland Saskia Temmink
Secretaris-generaal Rogér Vlag van Nederland Dic van Duin
Gerben van Jaren Vlag van Nederland Pierre Bokma
Teamleider Geusebroek Vlag van Nederland Eric Corton
Rechercheur Dewus Vlag van Nederland Bart Harder
Rachid El Moussaoui Vlag van Marokko Nizar El Manouzi
Rechercheur Vogts Vlag van Nederland Hylke van Sprundel
Rechercheur Ooms Vlag van Nederland Burt Rutteman
Rechercheur Silva Vlag van Curaçao Jaike Belfor
Overige Personage Acteur
Rein de Waard Vlag van Nederland Daan Schuurmans
Sanne de Waard Vlag van Nederland Anniek Pheifer
Tamara Brinkhuis Vlag van Nederland Zoë van Weert
Matthijs Harderwijk Vlag van Nederland Jim Deddes
Koos Vlag van Nederland Mark Kraan
Celine Vlag van Nederland Charlie Chan Dagelet
Elvira Tevreden Vlag van SurinameVlag van Nederland Fleur SimonsTaliah Mijnals
Kamal Kaddouri Vlag van Marokko Redouan Azmi
Elias Taheri Vlag van Marokko Achraf Koutet
Abdelhak Taheri Vlag van Marokko Omar Ahaddaf
Emin Fallouny Vlag van Marokko Omar Dahmani
Zakaria 'Komtgoed' Fallouny Vlag van Marokko Marouane Meftah
Ibrahim 'Ibo' Vlag van Marokko Karym El Dawey
Soufiane 'Scennoe' Vlag van Marokko Yassine Merzaq
Nadir 'Havik' Vlag van Marokko Ahmed Bouyaghroumni
Dalil 'Gerroe' El Koubakhi Vlag van Marokko Ismael Laglag
'Stuiver' Vlag van Marokko Yassin Dardour

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Seizoen 1
Afl. Titel Regisseur Datum Omschrijving
1 Oorlogsverklaring Bobby Boermans 11 oktober 2018 Een mislukte deal loopt uit de hand, waarna De Paus zint op wraak. Journalist Rein de Waard begint aan zijn nieuwe boek over de mocromaffia en wordt geholpen door Matthijs Harderwijk, stagiair bij Het Parool.
2 Prijs Romano plant een aanslag op De Paus, maar wordt door de politie opgepakt als zijn verblijfplaats wordt verraden. Rein maakt een belangrijke beslissing en Matthijs start met zijn onderzoek.
3 Jaloezie De Paus gaat in België op zoek naar een nieuwe aanvoerlijn voor cocaïne. Romano probeert vanuit de gevangenis zijn bedrijf te blijven runnen. De oorzaak van de rivaliteit tussen Romano en De Paus wordt duidelijk.
4 Vijanden Elias doet zijn best om Muis weg te halen bij Romano. De rechtszaak tegen Romano begint en de oorlog tussen De Paus en Romano loopt verder uit de hand.
5 Wapenstilstand Giancarlo Sanchez Adil stelt een wapenstilstand voor aan De Paus. Romano zoekt in de gevangenis contact met Danny Kist, lid van de 'oude penoze'. Stille komt in moeilijkheden, waardoor de wapenstilstand in gevaar komt.
6 Afscheid Muis redt Stille van zijn achtervolgers, maar breekt daardoor de wapenstilstand. Mo de Show wordt tegen zijn wil onderdeel van de strijd tussen De Paus en Adil.
7 Ontvoering De keiharde acties van De Paus brengen verschillende personen tot waanzin. Ondertussen probeert Adil de geldstromen van zijn geërfde imperium te onderhouden en worstelt Rein met een groot verlies.
8 Oog om oog Een onverwacht verraad brengt het leven van Rein en Mo in gevaar, terwijl Muis en Adil actie ondernemen tegen De Paus voordat er nog meer slachtoffers vallen. Ondertussen plant Romano zijn ontsnapping uit de gevangenis.
Seizoen 2
Afl. Titel Regisseur Datum Omschrijving
1 Paraat Mustafa Duygulu 20 maart 2020 Ondergedoken probeert Muis de dood van zijn broer Elias te vergeten. Rein heeft een vermoeden waar Romano te vinden is, maar Mo de Show probeert hem de zoektocht uit zijn hoofd te praten.
2 xPurmerend19 21 maart 2020 Gewapend met een kofferbak vol met gannoes openen Muis en Stille samen met nieuwe rekruten Haak en Domino's de jacht op Taliban. Als de verveling toeslaat, besluiten ze een belhuisje te rippen. Dit blijkt een opslagplek van een groep uit de Bijlmer. Mo de Show wordt onder druk gezet door Matthijs.
3 Welke kk zwemles 22 maart 2020 Romano en Potlood zijn het land uit gevlucht. Taxi verrast Paus en Tatta met een riskant cadeau in de haven van Rotterdam.
4 Calabria dinnemok 23 maart 2020 Mo doet op eigen houtje zaken met Sandro, een Italiaanse crimineel die onderduikt in Amsterdam. Potlood en Eiffel zijn samen op pad om een klus te klaren voor Ian.
5 Ewa Maghrebi Victor D. Ponten 24 maart 2020 Muis en Domino's krijgen een vervelend bericht over hun vriend Haak. Paus gaat naar Antwerpen voor een afspraak met de Colombiaanse Tia Alvarez.
6 Jagen 25 maart 2020 Adil komt in het nauw als hij hoort dat de vader van Muis met de politie praat. Mo de Show krijgt promotie. Taliban mag eindelijk op jacht van Paus.
7 Komt goed 26 maart 2020 Potlood keert terug in Amsterdam, maar stuit daar op een ontevreden Gladde en een onbereikbare Adil.
Seizoen 3
Afl. Titel Regisseur Datum Omschrijving
1 Niet mijn winkel, vriend Bobby Boermans 29 januari 2021 De zoektocht naar Romano duurt voort. Ondertussen is De Paus bezig om een grote lading coke de haven uit te krijgen. Tatta krijgt de leiding en runt de operatie vanuit een vakantiepark. Adil zit met zijn advocaat Edith Roodschild bij zijn eerste zitting en is lichtelijk gespannen. Taxi's keuzes uit het verleden blijven hem achtervolgen, terwijl het werkveld zich uitbreidt naar de Bijlmer. Justitie besluit de tegenaanval in te zetten.
2 Made in Holland 5 februari 2021 De coke van De Paus moet zo snel mogelijk worden gedistribueerd en er moet een nieuwe dekmantel worden opgezet. Adil zit klem en ontdekt dat zijn grootste vijand voor het oprapen ligt. Wanneer Tatta een desastreuze fout begaat, moet hij zelf de puinzooi opruimen. Potlood gaat op zoek naar de moordenaar van Gladde en stuit op een oude bekende.
3 Saïd Aouita 12 februari 2021 De zoektocht naar het lichaam van Muis doet Nadira definitief breken met haar verleden. Gevoed door wraak betreedt ze het donkere pad. Tonnano moet nieuwe soldaten ronselen terwijl Tatta's fout hem blijft achtervolgen. Een fout die hij koste wat kost zal moeten rechtzetten. Familie is niet heilig meer.
4 Potlood! Yeee Potlood!! Victor D. Ponten 19 februari 2021 Mo denkt aan de invloed van Paus ontvlucht te zijn, maar wordt al snel ingehaald door de realiteit. Potlood en Eifel ontmoeten een nieuwe partij die ze naar Paus kan leiden, maar de prijs is hoog en leidt tot een vurige confrontatie.
5 You know Sacre Coeur? 26 februari 2021 Het net sluit zich om Taliban als de krachten binnen en buiten de muren zich tegen hem keren. De Paus en Tatta gaan in dekking na de confrontatie met Potlood en lopen oude bekenden tegen het lijf. Net als Taxi denkt aan de klauwen van justitie te ontsnappen, dient zich een nieuw gevaar aan. Vleugellam gaan Potlood en Nadira op zoek naar een nieuw pad dat ze naar De Paus kan leiden.
6 Wollah meh ik heb iets gezegd! 5 maart 2021 Een plotselinge draai van Cobus brengt De Paus en Tatta in een benarde situatie. Voor Tatta wordt deze alleen maar lastiger als Chantal voor z'n deur staat en de loyaliteit tussen hem en De Paus ultiem op de proef wordt gesteld. Dit terwijl Mo op De Paus wacht om zijn probleem met hem uit de wereld te helpen...
7 Toch, Joey? 12 maart 2021 Terwijl De Paus en Tatta creperen in de container, gaan Tonnano en Ashraf op oorlogspad om De Paus te redden. Potlood en Nadira ruiken echter bloed en een ware race tegen de klok drijft iedereen tot het uiterste. Wie komt op tijd?
Seizoen 4
Afl. Titel Regisseur Datum Omschrijving
1 Die Abramovich money is gek, hè? Aaron van Valen 28 januari 2022 Tonnano geeft opdracht om Komtgoed op te sporen. Samira wordt zowel binnen- als buitenshuis achtervolgd door de gevolgen van het doodschieten van Mo de Show. Tatta en Paus halen alles uit de kast om de Mexicanen te vinden die achter de martelcontainer zaten.
2 Bloed pissen 4 februari 2022 De jacht op Komtgoed wordt door Tonnano en Cinqo harder ingezet. Dit begint uit de hand te lopen voor hem én zijn vrienden. Samira voelt rechercheur El Moussaoui in haar nek hijgen door zijn onderzoek naar de dood van Mo de Show. Hierdoor wordt de afstand tussen haar en Taxi groter en radicaliseert Samira verder en verder.
3 Was je op kk excursie, of zo? 11 februari 2022 Potlood en Tatta wachten in Düsseldorf met de Colombianen van Tia Alvarez af op een moment om de Mexicanen te pakken, maar dit gaat lastiger dan gedacht. Tonnano gaat voor Paus de losse eindjes van de mislukte liquidatiepoging op El Moussaoui proberen te fixen. Romano stippelt zijn toekomstplannen voor Adil uit, maar of Adil daar wel zin in heeft, is maar de vraag.
4 Ich spreche met haar, a Hitler 18 februari 2022 Taxi moet van ver komen om nog zijn zaakjes voor Tonnano te regelen en dit valt Tonnano steeds meer op. Taxi probeert punten te scoren bij Tonnano door zelf op onderzoek te gaan naar wie er achter de hit op de Zaalvoetbal kan zitten. Komtgoed en zijn vrienden worden onrustig van ondergedoken zitten, en gaan er op uit. Maar hierdoor lopen ze wel meer gevaar om gepakt te worden.
5 Wie is zijn neef? Victor D. Ponten 25 februari 2022 De ontdekking van Taxi over Zafer en de Turken geeft Paus een nieuwe positie in het conflict met de Mexicanen en Turken uit Duitsland. Maar als Tatta terugkeert van zijn mislukte wraakexpeditie, brengt dit een heel nieuw probleem met zich mee. El Moussaoui zet op zijn beurt alles op alles om het net rondom Samira te sluiten. Romano dwingt Potlood de locatie van Paus op te geven.
6 Hoe dom zijn jullie eigenlijk? 4 maart 2022 Ontsnapt uit de klauwen van justitie probeert Taxi een nieuw plan, maar hij vindt al snel een obstakel op zijn weg. Komtgoed zoekt ontspanning tijdens een nieuwe date met Youssra, maar het is de vraag of hij weet wat hem te wachten staat. Paus krijgt hulp uit onverwachte hoek en komt zo tot een ontdekking die hem veel voordeel oplevert.
7 We zijn geen snitches 11 maart 2022 Romano kan in Duitsland geen kant meer op. Adil en Meltem zijn gevlucht en Ömer heeft het met hem gehad en zoekt een deal zoekt Paus. Hassan, Ibo's vader, neemt Komtgoed mee naar een heropvoedingskamp, waar hij wordt herenigd met Havik, Scennoe en Stuiver. Maar ook daar vindt Komtgoed geen rust, als hij een oude bekende tegenkomt.
8 You are never safe 18 maart 2022 Taxi moet rennen voor zijn leven nu Dominique haar wraak heeft genomen op Zafer en Paus de PGP's van El Moussaoui niet vertrouwt. De druk op Tonnano om El Moussaoui het zwijgen op te leggen komt tot een kookpunt. Adils wilde vlucht levert alleen maar problemen op. En Romano is vastberaden om voor eens en altijd de vete met Paus op te lossen.
Seizoen 5
Afl. Titel Regisseur Datum Omschrijving
1 Staatsvijand Yek?! David Eilander 2 juni 2023 Terwijl Tonnano en Samira op Tatta jagen, overlegt Paus met Tia. Ondertussen stijgt de spanning tussen Taxi en Van Jaren en zoeken Adil en Meltem een weg vooruit.
2 De Koning Is Dood, Leve De Koning (voorheen Jezus Aan Het KK Kruis) 9 juni 2023 Celine wordt in het nauw gedreven door Romano's neef Borsu. Komtgoed en Havik ruziën met elkaar. Tatta en Otto zetten stappen om groep Paus af te snijden.
3 Just Thieves And Assassini 16 juni 2023 Van Jaren gaat de strijd aan met zowel Taxi als Samira. Adil kan geen kant meer op en gaat op zoek naar Meltem. Paus maakt nieuwe vijanden en neemt een onomkeerbare beslissing.
4 De Nood Die De Wet Breekt Hesdy Lonwijk 23 juni 2023 De actie van Paus creëert kansen voor Tatta, maar zijn broer Otto wil ook een deel van de taart. Celine wordt verder onder druk gezet door Borsu en moet in haar verleden duiken. Potlood voelt dat zijn tijd is aangebroken.
5 Sing Like Pavarotti 30 juni 2023 Nu Potloods doel bereikt is, barst er een nieuwe strijd los. De hele wereld staat op zijn kop en de verhoudingen staan scherper dan ooit. Justitie, Potlood, Samira, Ashraf, Tia Alvarez, Tatta en Taxi: het laat niemand onberoerd. Wie trekt er aan het langste eind?
6 Schoenen Uit! 7 juli 2023 Ashraf keert terug met de lading uit Italië, maar Samira's problemen met Taxi zijn nog niet opgelost. Otto wil bewijzen wat hij waard is en neemt een onverwachte stap. Adil en Meltem worden nog verder in het nauw gedreven.
7 Je Praat Teveel 14 juli 2023 Samira, Tonnano en Ashraf moeten beslissen wat ze met het lijk doen, terwijl Potlood voortvarend te werk gaat met zijn korte, maar brute oorlog. Adil krijgt een kans uit onverwachte hoek. En op jacht om zijn laatste kilo's op te halen, moet Tatta alles uit de kast halen.

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Komtgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Regie: Aaron van Valen

Scenario: Achmed Akkabi, Mustafa Duygulu, Kevin Boitelle & Martin van Steijn

Mocro Maffia: Komtgoed is een miniserie en een spin-off van Mocro Maffia.[2] De serie werd in januari 2021, een week voordat het derde seizoen van Mocro Maffia begon, uitgebracht door Videoland. De miniserie bestaat uit acht korte afleveringen, die bij elkaar gelijk staan aan de duur van een reguliere aflevering van Mocro Maffia. De miniserie speelt zich af tussen het tweede en derde reguliere seizoen van Mocro Maffia. Het vertelt het verhaal van de 15-jarige Komtgoed (gespeeld door Marouane Meftah). Nadat zijn reddingspoging van Muis mislukte raakt Komtgoed steeds meer in de problemen en belandt hij bij het justitieel apparaat waardoor jeugddetentie en een pleeggezin volgen. Als zijn problemen zich verder opstapelen ziet hij als enige oplossing zich aan te sluiten bij de verkeerde groep mensen. Het personage Komtgoed maakt aan het einde van de miniserie de overstap naar het derde seizoen van Mocro Maffia.

Afl. Titel Regisseur Datum
1 Introductie Aaron van Valen 22 januari 2021
2 Hij richtte direct die nakkoe op mij
3 Doe die kk deur open
4 En toen vloog die slot zo uit mijn hand
5 Niet op z'n hoofd bro
6 Wil je er ook één?
7 Speelt ie heethoofd, ouleh?
8 Challas a ezels

Meltem[bewerken | brontekst bewerken]

Regie: Mustafa Duygulu

Scenario: Achmed Akkabi, Mustafa Duygulu & Kevin Boitelle

Mocro Maffia: Meltem is een minifilm van een duur van 42 minuten, dat een spin-off is van Mocro Maffia.[3] In de film maken de kijkers kennis met het nieuwe personage Meltem (gespeeld door Sinem Kavus). Meltem is een slimme Nederland-Turkse vrouw die in de creditcardfraude zit en hiermee onder de radar van de politie weet te blijven. Tevens helpt ze regelmatig haar gokverslaafde vader. Na haar korte film krijgt ze een rol in het vierde seizoen van Mocro Maffia.

Tatta[bewerken | brontekst bewerken]

Regie: Victor D. Ponten & Joeri Holsheimer

Scenario: Achmed Akkabi, Victor D. Ponten & Matthijs Bockting

Op 9 september 2022 werd bekendgemaakt dat in 2023 een korte film uitkomt over het personage Tatta.[4] Deze zestig minuten durende film zal verschijnen op 28 april 2023.

Na de heftige aanvaring van Tatta met Paus en de mislukte ontvoering van Paus’ zus Samira, wil hij zo snel en ver mogelijk vluchten met zijn gezin en de buit die zijn criminele leven hem tot nu toe heeft opgebracht. Voordat hij kan vluchten, weet zijn Brabantse familie hem op te sporen. Na het vermoorden van zijn oom Cobus heeft Tatta namelijk ook bij zijn familie kwaad bloed gezet. Nog voordat Tatta er met zijn gezin vandoor kan gaan, gaat bij een aanslag alles – inclusief hun geld – in vlammen op.

Met zijn rug tegen de muur rest hem nog maar één optie: een rip op Paus, die altijd als een broer voor hem was maar nu zijn grootste rivaal is. Vlak voordat Tatta keihard door hem buiten spel werd gezet, stond Paus op het punt om via de haven van Antwerpen een lading van 2000 kilo cocaïne binnen te halen. En Tatta weet precies hoe de operatie van Paus in elkaar steekt.

Tatta weet ook dat hij in zijn eentje geen kans maakt en met zo goed als geen andere opties besluit hij de hulp van zijn oudere broer Otto in te schakelen, die zijn dagen slijt in een gevangenis in Hongarije. Als het Tatta lukt om zijn broer vrij te krijgen, belanden ze daar direct in een wespennest dat hem verder weg van zijn doel brengt dan ooit. Lukt het Tatta om zich terug te vechten en wraak te nemen op Paus, ondanks de voorbereidingen die Samira, Tonnano en Ashraf hebben getroffen?[5]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Acteur Oussama Ahammoud werd in 2020 dankzij zijn rol in deze serie genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie beste acteur televisiedrama.[8] Tevens werd seizoen twee in 2020 genomineerd in de categorie Beste Televisiedrama.[9]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De bedenkers van de serie Achmed Akkabi en Thijs Römer werkten eerder samen aan de televisieserie Moordvrouw.
  • Seizoen twee verscheen een aantal weken eerder dan gepland op Videoland, dit vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus waardoor veel mensen verplicht zoveel mogelijk thuis moesten blijven.[10]
  • Door de Coronacrisis en de lockdowns vanaf maart 2020 moest seizoen drie die kort daarna in Suriname opgenomen zou worden in zijn geheel moesten worden herschreven omdat de Coronamaatregelen de cast en crew ervan weerhielden naar Suriname te gaan.
  • In seizoen 1 aflevering 4 (Vijanden) vertelt schrijver Rein de Waard als voice-over dat Taxi een gezinnetje heeft met twee meisjes. In het vervolg van de serie blijkt dat Taxi een zoon en een dochter heeft (Kaoutar en Rayan).
  • Vader en dochter Hans Dagelet en Charlie Chan Dagelet spelen in de serie vader en dochter Hugo en Celine.