Modderschildpadden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modderschildpadden
Oostelijke modderschildpad (Kinosternon subrubrum)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Kinosternidae (Modder- en muskusschildpadden)
Geslacht
Kinosternon
Spix, 1824
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Modderschildpadden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Modderschildpadden[1] (Kinosternon) zijn een geslacht van schildpadden uit de familie modder- en muskusschildpadden (Kinosternidae).[2] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Baptist von Spix in 1824.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals de klep- en doosschildpadden heeft het buikpantser of plastron van alle soorten een soort scharnier, zodat delen van het buikpantser omhoog geklapt kunnen worden en zo de ledematen beschermen. Deze aanpassing is echter niet bij alle soorten even succesvol, sommige soorten kunnen het pantser slechts gedeeltelijk of helemaal niet afsluiten. Een karakteristiek kenmerk is dat alle soorten een lengtekiel op het midden van het schild hebben. Deze is echter niet altijd duidelijk te zien is aangezien de kiel bij oudere dieren vervlakt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende soorten worden ook wel Amerikaanse modderschildpadden genoemd omdat alle soorten voorkomen in Amerika. Het betreft zowel Noord-, Midden- als Zuid-Amerika, de meeste soorten komen voor in Mexico. Sommige soorten komen in de Verenigde Staten voor als noordelijkste grens, de zuidelijkste soorten leven in Ecuador.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht telt achttien verschillende soorten. Het soortenaantal verandert regelmatig als gevolg van nieuwe inzichten. De voormalige soort Kinosternon cruentatum bijvoorbeeld wordt tegenwoordig gezien als een ondersoort van de Zuid-Amerikaanse modderschildpad (Kinosternon scorpioides cruentatum). Ook het omgekeerde is gebeurd; de voormalige ondersoort van de gele modderschildpad (Kinosternon flavescens durangoense) wordt tegenwoordig als een aparte soort beschouwd; Kinosternon durangoense.

Huidige soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Geslacht Kinosternon

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]