Moddersteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een moddersteen volgens de Dunhamclassificatie[1] onder de microscoop. Het gesteente bestaat vrijwel geheel uit fijne, micritische matrix.

Moddersteen (Engels: mudstone) is een type sedimentair gesteente dat nauwelijks of geen klasten bevat met de grootte van zand of groter. Een moddersteen verschilt van areniet en wacke, waarin meer klasten voorkomen.

De term "moddersteen" (mudstone) wordt veel gebruikt bij indelingen van carbonaatgesteente (gesteente dat rijk is aan carbonaatmineralen). In zulke indelingen gaat het om een gesteente waarin de zeer fijne fractie dragend is, en bijvoorbeeld meer dan 90%[1] of 75%[2] van het volume van het gesteente inneemt.

Moddersteen kan ook een siliciklastisch gesteente zijn. Soms wordt een gesteente wel moddersteen genoemd als de fracties silt en klei niet goed bekend zijn; de term is dan een verzamelnaam voor siltsteen en kleisteen/lutiet/argilliet.[3] Sommige indelingen geven als onderscheid met schalie dat het laatste een splijting heeft, terwijl moddersteen geen fijne gelaagdheid, laminatie of voorkeursrichting van mineralen vertoont.

Kalkrijke moddersteen vormt vooral in warm, ondiep en nauwelijks stromend zeewater, bijvoorbeeld op de bodem van warme open binnenzeeën ver buiten de kust. De calciet in het sediment zorgt ervoor dat de kalkmodder snel samenkit tot een compacte harde kalksteen.