Modemuseum Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een tentoonstelling van breiwerk in 2011 in het ModeMuseum. In het midden een ontwerp van Walter Van Beirendonck, links en rechts ontwerpen van Bernhard Willhelm.

Het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen, het voormalige Provinciale Kostuum- en Textielmuseum te Oelegem, is sinds 2002 gevestigd in het centrum van Antwerpen in het gebouw Antwerpse ModeNatie. Daar zijn ook het Flanders Fashion Institute, de Antwerpse Modeacademie en winkel-restaurant Renaissance gehuisvest. Sinds de opening focust het museum zich op tijdelijke tentoonstellingen, maar om de uitgebreide eigen collectie te kunnen tonen is er geen ruimte. Daarom sluit het museum vanaf 16 april 2018 de deuren voor grondige renovatiewerken en zal naar schatting pas heropenen in het jaar 2020. Het ModeMuseum blijft in de tussentijd wel tentoonstellingen organiseren op alternatieve locaties.[1]

Architectuur[bewerken]

Het gebouw van de ModeNatie dateert uit de 19e eeuw, toen het dienstdeed als kledingzaak 'New Engeland' voor heren en kinderen. Gedurende de 20e eeuw veranderde het gebouw vaak van eigenaar tot in 2000 werd beslist om het te renoveren onder toeziend oog van de Gentse architecte Marie-José Van Hee. Van Hees belangrijkste verwezenlijking was de creatie van een overdekte doorgang tussen de Nationalestraat en Drukkerijstraat. De architecte bouwde ook een indrukwekkende houten trap, dat ze de tweede verticale doorgang van de ModeNatie noemt. Zowel de trap als de doorgang zijn gemaakt van Merbau hout.[2]

Collectie[bewerken]

MoMu heeft een collectie van meer dan 33.000 items: kleding, schoenen, textiel, accessoires, kant,... . Kleding en accessoires vormen de kern van de collectie die tot stand kwam via aankopen, maar ook door schenkingen van particulieren, ontwerpers en modehuizen en door enkele langdurige bruiklenen. Zo waren de vroege schenkingen van Linda Loppa en Christine Matthijs de aftrap voor MoMu's designercollectie. Deze deelcollectie werd verrijkt met ruime schenkingen van onder andere Dries Van Noten en Bernhard Willhelm. Maar ook met langdurige bruiklenen, waaronder 100 silhouetten door Walter Van Beirendonck in 2012, enkele tientallen designerschoenen en meer dan 100 hoeden van de Britse ontwerper Stephen Jones door de verzamelaars en oprichters van de Antwerpse Coccodrillo schoenenwinkel Geert Bruloot en Eddy Michiels. De museumcollectie werd in 2012 met enkele honderden stukken uitgebreid door de schenking en de gedeeltelijke aankoop van de collectie historische mode van de Nederlandse verzamelaarsters Jacoba de Jonge.[3] Samen met de vroegere verzamelingen van het voormalige Textiel- en Kostuummuseum Vrieselhof beheert MoMu vandaag een collectie van circa 33.000 voorwerpen die grotendeels in huis worden bewaard.

Collectiebeheer[bewerken]

De stukken worden naargelang aard en conditie verpakt in zuurvrije kartonnen dozen of worden opgehangen op kleerhangers met stofhoezen. In 2013 begon een interdisciplinair onderzoek omtrent de bewaring van en omgang met natuurlijke en synthetische vezels en materialen in een museale opstelling. Bedreigde stukken worden intern of extern en vaak in samenwerking met de opleidingen textielconservatie behandeld.

Externe link[bewerken]