Modernismo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Modernismo is de Spaanse en Portugese term voor modernisme, die afhankelijk van de kunstvorm waarover gesproken wordt, een andere betekenis aan kan nemen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de literatuur verwijst de term naar een Spaans-Amerikaanse literaire beweging waarvan Rubén Darío de belangrijkste exponent was. Andere belangrijke vertegenwoordigers waren Leopoldo Lugones, Julio Herrera y Reissig, Julián del Casal, Manuel González Prada, Aurora Cáceres, Delmira Agustini en José Martí (die Darío voorafging en beïnvloedde.) Modernismo in deze betekenis is een samengaan en vervloeien van drie Europese stromingen: romantiek, symbolisme en in het bijzonder Parnassianisme. Innerlijke passies, visioenen, harmonieën en ritmes vinden hun expressie in een bijzonder rijke, muzikale taal. Deze beweging was van grote invloed op de gehele Spaanstalige wereld, de Filipijnen inbegrepen. Het modernisme en de "generatie van 98" behoren beide tot een bredere literaire beweging, namelijk de vernieuwing van de poëzie in de vroege twintigste eeuw, ook al zette de Generación del 98 zich wel af tegen het estheticisme van het modernismo.

Architectuur en beeldende kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De term Modernismo kan ook verwijzen naar Catalaans modernisme, een term in de kunst die gewoonlijk verwijst naar de vroege moderne art-nouveaubeweging in de beeldende kunsten en de architectuur, en naar het symbolisme in de literatuur dat ontstond in het Catalonië van omstreeks 1890-1910. Deze stroming moet niet verward worden met het modernisme dat van heel andere, bijna tegenovergestelde, esthetische principes uitgaat, en heeft ook weinig te maken met het Modernismo in de literatuur.