Modest Altschuler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Modest Altschuler
Modest Altschuler, 1905
Modest Altschuler, 1905
Algemene informatie
Geboren 15 februari 1873
Overleden 12 september 1963
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Modest Altschuler (Mahiljow, Rusland (thans Wit-Rusland), 15 februari 1873 - Los Angeles, 12 september 1963) was een Amerikaanse cellist, dirigent en componist. Hij studeerde aan het St. Petersburg Conservatorium en emigreerde naar de Verenigde Staten eind 1890.

Aan het begin van de 20e eeuw vormde Altschuler de Russisch Symfonieorkest Sociëteit van New York , welk twee decennia door de Verenigde Staten toerde met uitvoeringen van composities van vooraanstaande Russische componisten uit die tijd. Een van de premières die het orkest uitvoerde was Sergej Prokofjevs Pianoconcert No. 1 in Des majeur, Opus. 10. Het pianoconcert werd opgevoerd in de Carnegie Hall in New York op 10 december 1918. Moessorgski's Prelude voor Khovanscina werd door Altschuler gepresenteerd in de Carnegie Hall op 25 februari 1905.

Hoewel Altschuler alleen een opleiding voor klassieke muziek had genoten, had Altschuler geen afkeer tegen het modernisme wat de muziek trof. Het orkest speelde in 1915 Alexander Skrjabins Le Poeme de Feu waarin een nieuw apparaat werd gebruikt dat tonen om kon zetten in kleuren, zodat de opvoering een bont spektakel werd.

Net voor het begin van de Eerste Wereldoorlog viel het orkest uit elkaar, en Altschuler verhuisde naar Californië, waar hij een goede reputatie als leraar en cellist opbouwde. Met hulp van zijn broer, filmmaker Joe Aller, componeerde hij voor films de muziek zoals The Sea Hawk (1924), Dawn to Dawn (1933), It's All in Your mind (1938), Buffalo Bill Rides Again (1947) en Song of My Heart (1948). Altschuler bleef actief in de muziekwereld en in 1926 vormde hij opnieuw een orkest, het Glendale Symfonieorkest.

Altschulers familie was ook actief in de muziek, waaronder zijn nichtje Eleanor Aller, dirigent Leonard Slatkin en cellist Frederick Zlotkin. Eleanor Aller en haar man speelden in een van Amerika's bekwaamste klassieke ensembles in de periode 1947-1961.

Modest Altschuler overleed op 90-jarige leeftijd.