Modi'in Illit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Modi'in Illit
מודיעין עילית
موديعين عيليت
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Modi'in Illit
Modi'in Illit
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Gouvernement Ramallah & Al-Bireh
Coördinaten 31° 56′ NB, 35° 3′ OL
Algemeen
Inwoners 59.332
Foto's
Welkomstbord Modi'in Illit
Welkomstbord Modi'in Illit
Portaal  Portaalicoon   Israël

Modi'in Illit (Hebreeuws: מודיעין עילית, Arabisch: موديعين عيليت) is een Israëlische nederzetting, in 1996 gesticht op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever, in het Gouvernement Ramallah & Al-Bireh, ongeveer 2,5 kilometer ten oosten van de Groene Lijn, de wapenstilstandsgrens van 1949 met Jordanië. Deze nederzetting is in 1996 gebouwd op minder dan 20 kilometer van Ramallah op grondgebied van de Palestijnse dorpen Ni’lin[1], Kharbata[2], Saffa, Bil'in en Dir Qadis[3][4]. Bewoners ervan worden aangeduid als kolonisten. In 2012 had de nederzetting ongeveer 59.332 inwoners. De burgemeester (2013) is Yaakov Gutterman.

Kaart van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem)

Deze Ultra-Orthodoxe nederzetting is grotendeels bevolkt door immigranten van buiten Israël en kent een snelle bevolkingsgroei. Engels speelt een belangrijke rol als taal. Mede om die reden is het een aantrekkelijke vestigingsplaats voor Amerikaanse bedrijven.

De bouw van een dergelijke nederzetting in is door de VN-Veiligheidsraad in resolutie 446 van maart 1979 illegaal verklaard.[5] Staatsrechtelijk kwam de Westelijke Jordaanoever toe aan de nog op te richten Arabische staat waarin het VN-verdelingsplan van 1947 voorzag. Deze zal volgens de Oslo-akkoorden van 1993 de zogenaamde Palestijnse Gebieden zal omvatten, waaronder de Westelijke Jordaanoever waarop Modi'in Illit is gebouwd, dichtbij Ramallah de regeringsstad van Palestina. In 2002 bouwde Israël er de Israëlische Westoeverbarrière omheen, ver in Palestijns gebied en confisqueerde daarmee honderden hectares land.

In mei 2008 besloot de gemeenteraad van Modiín Illit dat de nederzetting, ondanks de illegale bouw en uitbreidingen ervan, als stad beschouwd zou moeten worden.

Mensenrechtenorganisatie B'Tselem was sterk gekant tegen de stadsrechten die de Israëlische regering aan Modi'in Illit verleende. Ze voerden daarvoor aan dat dit de status ten opzichte van de gemeentelijke autoriteiten zichtbaar zou veranderen, dat toename van de bevolking door overplaatsing naar bezet gebied illegaal is onder internationaal humanitair recht (Vierde Conventie van Genève art.49.6), dat dit een stap dichter is bij annexatie, dat dit zou leiden tot intensivering van de discriminatie tussen Israëli's en Palestijnen en dat dit landroof zou aanmoedigen[6] Ook de organisatie Peace Now stelde vragen bij de snelle bouw en uitbreiding van de nederzetting[7]

Zie ook[bewerken]

Externe Link[bewerken]

  • [5] Peace Now