Modi'in Illit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Modi'in Illit
מודיעין עילית
موديعين عيليت
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Modi'in Illit
Modi'in Illit
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Coördinaten 31° 56′ NB, 35° 3′ OL
Algemeen
Inwoners 66.847
Foto's
Welkomstbord Modi'in Illit
Welkomstbord Modi'in Illit
Portaal  Portaalicoon   Israël

Modi'in Illit (Hebreeuws: מודיעין עילית, Arabisch: موديعين عيليت) is een Israëlische nederzetting, in 1996 gesticht op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever in het Gouvernement Ramallah & Al-Bireh, ongeveer 2,5 kilometer ten oosten van de Groene Lijn, de wapenstilstandsgrens van 1949 met Jordanië. De bewoners ervan worden aangeduid als kolonisten. Modi'in Illit is gebouwd op minder dan 20 kilometer van Ramallah, op grondgebied van de Palestijnse dorpen Ni’lin[1], Kharbata[2], Saffa, Bil'in en Dir Qadis[3][4].

Israël heeft deze nederzetting bestuurlijk ondergebracht in het informele district Judea en Samaria. Deze ultra-orthodoxe nederzetting is grotendeels bevolkt door immigranten van buiten Israël en kent een snelle bevolkingsgroei. De nederzetting had in 2012 ongeveer 59.332 inwoners, wat in 2016 uitgegroeid was tot 66.847 inwoners [5]. De burgemeester (2013) is Yaakov Gutterman.

Kaart van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem)

Status[bewerken]

De Verenigde Naties bestempelen Israëlische nederzettingen als illegaal[6]; Israël bestrijdt deze opvatting.[7]

Modi'in Illit ligt in Zone C van de Westelijke Jordaanoever, het gebied dat volgens de Oslo-akkoorden van 1993 onder bestuur van de regering van Israël staat.

Westoeverbarrière[bewerken]

In 2002 bouwde Israël de Israëlische Westoeverbarrière om Modi'in Illit heen ver in Palestijns gebied en confisqueerde daarmee honderden hectares land en maakte een plan voor uitbreiding van Modi'in Illit. In september 2004 begon de Israëlische gemeente hier met de illegale bouw van een nieuwe ultra-orthodoxe wijk, die tegen de Palestijnse stad Bil'in gebouwd werd. Deze wijk, Matityahu-Oost, werd in 2006 door een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof stopgezet, maar dit verbod werd door de 'Civil Administration' en de 'Supreme Planning Council for Judea en Samaria' omzeild.

In mei 2008 besloot de gemeenteraad van Modi'in Illit dat de nederzetting, ondanks de illegale bouw en uitbreidingen ervan, als stad beschouwd zou moeten worden[8].