Modi'in Illit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modi'in Illit
מודיעין עילית
موديعين عيليت
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Modi'in Illit (Palestina (staat))
Modi'in Illit
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Coördinaten 31° 56′ NB, 35° 3′ OL
Algemeen
Inwoners 66.847
Foto's
Welkomstbord Modi'in Illit
Welkomstbord Modi'in Illit
Portaal  Portaalicoon   Israël

Modi'in Illit (Hebreeuws: מודיעין עילית, Arabisch: موديعين عيليت) is een Israëlische nederzetting, in 1996 gesticht op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever in het Gouvernement Ramallah & Al-Bireh, ongeveer 2,5 kilometer ten oosten van de Groene Lijn, de wapenstilstandsgrens van 1949 met Jordanië. Modi'in Illit is gebouwd op minder dan 20 kilometer van Ramallah, op grondgebied van de Palestijnse dorpen Ni’lin[1], Kharbata[2], Saffa, Bil'in en Dir Qadis.[3][4] Modi'in illit is nagenoeg tegen de Israëlische stad Modi'in gebouwd. Op Israëlische landkaarten is de Groene grenslijn niet aangegeven.

Israël heeft deze nederzetting bestuurlijk ondergebracht in het informele district Judea en Samaria. De burgemeester (2013) is Yaakov Gutterman.

Demografie[bewerken]

De ultra-orthodoxe joodse bewoners zijn grotendeels afkomstig van buiten Israël, vooral uit Engeland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten.

De nederzetting kent een snelle bevolkingsgroei: in 2012 woonden er ongeveer 59.332 kolonisten en in 2016 was het aantal 66.847[5] en in 2017 70.081 inwoners.[bron?] Modi'in Illit heeft de jongste bevolking van alle Israëlische steden: kinderen tot achttien jaar oud vormen bijna twee op de drie inwoners van de nederzetting (64,4%). De gemiddelde leeftijd is slechts 10 jaar oud.

Kaart van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem)

Status[bewerken]

De Verenigde Naties beoordelen de Israëlische nederzettingen als illegaal en hebben diverse resoluties uitgevaardigd[6]; Israël heeft hier nooi't gevolg aan gegeven.[7]

De Westelijke Jordaanoeveroever maakt deel uit van de nog op te richten Arabische staat waarin het VN-verdelingsplan van 1947 voorzag. Volgens de Oslo-akkoorden van 1993 en 1995 zou de Westelijke Jordaanoever binnen 5 jaar worden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.[8] In 1996 werd Modi'in Illit in zone C van de Westelijke Jordaanoever gebouwd, dicht bij Ramallah.

In mei 2008 besloot de gemeenteraad van Modi'ín Illit dat de nederzetting, ondanks de illegale bouw en uitbreidingen ervan, als stad beschouwd zou moeten worden[9]

Westoeverbarrière[bewerken]

In 2002 bouwde Israël de Israëlische Westoeverbarrière om Modi'in Illit heen ver in Palestijns gebied en confisqueerde daarmee honderden hectares land en maakte een plan voor uitbreiding van Modi'in Illit. In september 2004 begon de Israëlische gemeente hier met de illegale bouw van een nieuwe ultra-orthodoxe wijk, die tegen de Palestijnse stad Bil'in gebouwd werd. Deze wijk, Matityahu-Oost, werd in 2006 door een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof stopgezet, maar dit verbod werd door de 'Civil Administration' en de 'Supreme Planning Council for Judea en Samaria' omzeild.

Door de inwoners van nabijgelegen Palestijnse dorpen, waaronder Bil'in worden wekelijks geweldloze demonstraties gehouden tegen de Israëlische bezetting en barrière. Daaraan nemen ook Israëlische organisaties deel.