Modi'in Illit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Modi'in Illit
מודיעין עילית
موديعين عيليت
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Modi'in Illit
Modi'in Illit
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Gouvernement Ramallah & Al-Bireh
Coördinaten 31° 56′ NB, 35° 3′ OL
Algemeen
Inwoners 59.332
Foto's
Welkomstbord Modi'in Illit
Welkomstbord Modi'in Illit
Portaal  Portaalicoon   Israël

Modi'in Illit (Hebreeuws: מודיעין עילית, Arabisch: موديعين عيليت) is een Israëlische nederzetting, in 1996 gesticht op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever in het Gouvernement Ramallah & Al-Bireh, ongeveer 2,5 kilometer ten oosten van de Groene Lijn, de wapenstilstandsgrens van 1949 met Jordanië. De bewoners ervan worden aangeduid als kolonisten. Modi'in Illit is gebouwd op minder dan 20 kilometer van Ramallah, op grondgebied van de Palestijnse dorpen Ni’lin[1], Kharbata[2], Saffa, Bil'in en Dir Qadis[3][4].

Israël heeft deze nederzetting bestuurlijk ondergebracht in het informele district Judea en Samaria. Deze ultra-orthodoxe nederzetting is grotendeels bevolkt door immigranten van buiten Israël en kent een snelle bevolkingsgroei. In 2016 had de nederzetting ruim 120.000 inwoners. De burgemeester (2013) is Yaakov Gutterman.

Kaart van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem)

Status[bewerken]

De bouw van een dergelijke nederzetting in is door de VN-Veiligheidsraad in resolutie 446 van maart 1979 illegaal verklaard.[5] Staatsrechtelijk komt de Westelijke Jordaanoever toe aan de nog op te richten Palestijnse staat waarin het VN-verdelingsplan van 1947 voorzag. Deze omvat volgens de Oslo-akkoorden van 1993 de Palestijnse Gebieden, waaronder de Westelijke Jordaanoever waarop enkele jaren daarna Modi'in Illit is gebouwd, dicht bij Ramallah, de regeringsstad van Palestina.

Westoeverbarrière[bewerken]

In 2002 bouwde Israël de Israëlische Westoeverbarrière om Modi'in Illit heen ver in Palestijns gebied en confisqueerde daarmee honderden hectares land en maakte een plan voor uitbreiding van Modi'in Illit. In september 2004 begon de Israëlische gemeente hier met de illegale bouw van een nieuwe ultra-orthodoxe wijk, die tegen de Palestijnse stad Bil'in gebouwd werd. Deze wijk, Matityahu-Oost, werd in 2006 door een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof stopgezet, maar dit verbod werd door de 'Civil Administration' en de 'Supreme Planning Council for Judea en Samaria' omzeild.

In mei 2008 besloot de gemeenteraad van Modi'ín Illit dat de nederzetting, ondanks de illegale bouw en uitbreidingen ervan, als stad beschouwd zou moeten worden[6]

Illegaal onder internationaal recht[bewerken]

Mensenrechtenorganisatie B'Tselem was sterk gekant tegen de stadsrechten die de Israëlische regering aan Modi'in Illit verleende. Ze voerden daarvoor aan dat dit de status ten opzichte van de gemeentelijke autoriteiten zichtbaar zou veranderen, dat toename van de bevolking door overplaatsing naar bezet gebied illegaal is onder internationaal humanitair recht (Vierde Conventie van Genève art.49.6), dat dit een stap dichter is bij annexatie, dat dit zou leiden tot intensivering van de discriminatie tussen Israëli's en Palestijnen en dat dit landroof zou aanmoedigen[7] Ook de organisatie Peace Now stelde vragen bij de snelle bouw en uitbreiding van de nederzetting[8]

Sinds 2005 worden er door de inwoners van Bil'in wekelijks vreedzame demonstraties gehouden waar ook Israëlische organisaties zoals het Anarchists Against the Wall en Gush Shalom aan deelnemen.

Zie ook[bewerken]

Externe Links[bewerken]