Moeder Brugse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Moeder Brugse is een studentenclub aan de Katholieke Universiteit Leuven, gesticht in 1886.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de 13e eeuw waren Brugse studenten te vinden in Parijs, waar ze zich aansloten bij de Picardische Natie. Men vond ze verder in Montpellier, Angers, Orléans, Padua, Bologna, waar ze meestal onder de Germaanse Natie ressorteerden. In de 15e eeuw kwamen daar nog Dole en Leuven bij.

In Leuven vond men de Bruggelingen voornamelijk in de Pedagogie De Lelie en vanaf de 17e eeuw ook in de Pedagogie Het Varken.

De Brugse stadsbibliotheek bewaart het Handschrift 389, dat de statuten en activiteiten bevat van 1694 tot 1760 van de Alma Brugensium Congregatio, de studentenclub voor de Brugse studenten wijsbegeerte in Leuven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club Moeder Brugse werd gesticht in 1886 door Albéric Ruzette die toen twintig was en later gouverneur van West-Vlaanderen, volksvertegenwoordiger en Belgisch minister van Landbouw werd. De notulen van de activiteiten tijdens de eerste tien jaar zijn verdwenen. Slechts vanaf 1896 is bekend wie de leden waren van de vereniging.

De vereniging werd de ontmoetingsplaats van de Brugse studenten, van wie de meesten elkaar in het Sint-Lodewijkscollege hadden leren kennen. De activiteiten waren veelvuldig: zangbijeenkomsten, drinkgelagen, schachtendopen, brouwerijbezoeken, deelname aan stoeten en carnavalsvieringen, jaarlijks bal, culturele reizen, toneelopvoeringen en studentenrevues, kortom alles wat tot de ontspanningswereld van een jonge hoogstudent behoorde en dit gesteund op een stevig lokaal patriottisme.

In 1907 werd Karel De Wolf de preses. Hij schreef over die tijd herinneringen onder de titels Student op zijn Brugs en President van 't jaar zeven. De studentenpet kwam in voege en de leden van 'Moeder Brugse' waren de eerste om ze te dragen. In een lichtstoet die toen doorging, veroverde Moeder Brugse de eerste prijs met een schip dat door Joe English was ontworpen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De hoogstudentenclub Moeder Brugse verenigt leden uit Brugge en de Brugse regio.

De lijfspreuk van de club luidt: Leuven voor een Tijd. Brugge voor Altijd ! Er was een eerste clublied, gevolgd door een tweede. Met vlag, lint en pet hielden en houden de leden de studentikoze tradities in ere.

De kenmerkende clubkleuren zijn die van de stad Brugge: rood, wit en van het Brugse Vrije: blauw en wit. De linkerhelft van het wapenschild van de club toont de Brugse leeuw en de rechterhelft is ingevuld met de zirkel. Moeder Brugse is een van de vijf West-Vlaamse studentenclubs onder de overkoepelende West-Vlaamse Gilde, die op zijn beurt deel uitmaakt van het Seniorenkonvent Leuven. Het stamlokaal in Leuven heet Ambiorix. De club vergadert in Brugge tijdens weekends en vakanties en organiseert het jaarlijks groot studentenbal in Brugge.

De archieven van de club berusten in het stadsarchief van Brugge.

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Christian DEVYT, Lustrum Moeder Brugse, Brugge, 1952.
  • Jan DE MEY & Marc VAN HOONACKER, Moeder Brugse 1885-1985, Graficon, Oostkamp, 1985
  • West-Vlaamse Gilde van Leuvense studentenclubs viert, in: Krant van West-Vlaanderen, 3 mei 2013.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]