Moederpas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moederpas

Een moederpas is een (papieren) pas die in Duitsland in samenwerking met de overheid wordt uitgegeven om een landelijke registratie van zwangerschappen te verkrijgen. Daarnaast krijgt men inzicht wat mis kan gaan tijdens en vlak na de zwangerschap en de oorzaak daarvan.

In Nederland bestaat nog geen moederpas. Het is mogelijk dat zowel de huisarts, de verloskundige als de gynaecoloog ieder apart een dossier aanlegt van de zwangere vrouw. Hierdoor wordt onnodig langs elkaar heen gewerkt. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor het verloop van een zwangerschap.

Het sterftecijfer onder baby's is in Nederland relatief hoog in vergelijking met andere delen van Europa. In de Tweede Kamer gaan daarom stemmen op om een soortgelijke registratie is als in Duitsland in te voeren. Voor met name allochtone vrouwen, bij wie cultuur en/of taalverschil een probleem kan zijn, kan een moederpas een oplossing vormen om misverstanden in de communicatie te voorkomen. Hierdoor kunnen foute beslissingen wellicht worden voorkomen.