Moeders voor Moeders (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Moeders voor Moeders in België is een liefdadigheidsorganisatie die zich specifiek richt tot moeders met kleine kinderen. De organisatie stelt zich tot doel materiële hulp te bieden aan deze doelgroep om een crisissituatie te overbruggen.

Vondelingenschuif[bewerken]

In 2000 werd in navolging van het Hamburgse voorbeeld te Borgerhout (Helmstraat 91) een vondelingenschuif geïnstalleerd, waar kinderen te vondeling kunnen gelegd worden. Alexandra Colen was de eerste meter. Het initiatief heet Moeders Mozes mandje.

Op 17 november 2007 werd een vijf dagen oud jongetje in de schuif aangetroffen die de naam Thomas Nicolas De Kleine kreeg. Hij werd overgebracht naar het kinderhome Good Engels en Monica De Coninck, toenmalig Antwerps OCMW-voorzitter, werd als voogd aangesteld.

Op 18 juli 2009 werd Michaël De Kleine gevonden in de vondelingenschuif. Het jongetje was vermoedelijk twee dagen oud, woog 3,3 kg en was kerngezond.

In 2012 werden drie kinderen te vondeling gelegd in de schuif. De organisatie slaagde erin om een aantal gevallen uit het nieuws te houden. Op 3 november 2012 werd Pieter De Kleine gevonden. Hij werd vernoemd naar de twee advocaten die mee achter het initiatief stonden, Pieter Huys en Pieter Vercraye.

Hoofddoek[bewerken]

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding bracht op 24 april 2007 een bezoek aan Moeders voor Moeders. Een jonge allochtone vrouw die als maatschappelijk werkster een hulpbehoevende moeder begeleidde, had het CGKR ingeschakeld nadat ze de toegang was geweigerd wegens het dragen van een hoofddoek. Monique Verdickt, sinds 1993 voorzitster, bevestigde dat vrouwen met hoofddoek niet geholpen worden, uit respect voor de Vlaamse identiteit en omdat mannen niet toegelaten worden. Kruis- en Mariabeelden zijn wel toegelaten.[1][2]

Externe link[bewerken]