Moerasdraak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drakenfontein met mogelijk de Moerasdraak

Moerasdraak was de bijnaam van 's-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De naam kreeg de stad omdat ze onneembaar werd geacht vanwege haar ligging bij tussen moerasgebieden.[1] 's-Hertogenbosch ligt lager dan de omliggende gebieden, waardoor veel waterlopen als de Dommel en de Aa bij 's-Hertogenbosch bijeen komen. Hierdoor ontstonden ook de moerasgronden rondom de stad zoals Het Bossche Broek en de Moerputten.

Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, had in 1601 en in 1603 gepoogd de stad in te nemen, maar door het moeras rondom de stad mislukte dit. Prins Frederik Hendrik van Oranje lukte het wel om bij het Beleg van 1629 de moerasdraak te overwinnen. De Prins had Jan Adriaensz. Leeghwater ingeschakeld, die eerder de Beemster en de Purmer had drooggemaakt. De riviertjes Aa en Dommel werden afgedamd, en er werd tijdens de belegering een gracht om de stad gegraven.[2] De stad verloor bij deze nederlaag zijn bijnaam.

Mogelijk dat de beeltenis van de Drakenfontein op het Stationsplein naar deze bijnaam verwijst. Ook het logo van FC Den Bosch toont een draak.

Tevens is er tegenwoordig een veerpontje die van de stad naar het bossche broek gaat. Dat pontje draagt ook de naam 'Moerasdraak'