Moerasschallebijter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moerasschallebijter
Moerasschallebijter
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Carabidae (Loopkevers)
Geslacht:Carabus (Schallebijters)
Soort
Carabus clatratus
Linnaeus, 1761
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Moerasschallebijter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De moerasschallebijter of getraliede schallebijter (Carabus clatratus)[1] is een kever die behoort tot de familie loopkevers (Carabidae). De soortnaam "clatratus" is een Latijns bijvoeglijk naamwoord en betekent "van tralies voorzien" of "getralied."

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kleur is koperbruin, met een groenblauwe metaal-achtige glans over het hele lichaam. De loopkever bereikt een lengte van 20 tot 35 millimeter en is te herkennen aan het patroon van 5 kam-achtige plooien op de dekschilden, met tussen iedere kam een lengterij grove putten. De kleur van deze putten neigt meer naar bruin of rood. De poten en tasters zijn sprieterig, de dekschilden zijn ovaal van vorm, het halsschild is vrij breed.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De moerasschallebijter is niet algemeen in Nederland, en komt vooral voor op vochtige plaatsen als grasland, natte heide en veengebieden. Het voedsel bestaat uit slakken, insecten en andere ongewervelden, maar ook wel aas. De wormachtige maar behaarde larve is meer carnivoor.

Deze soort werd aangetroffen op het veenlijk van Exloërmond, wat erop duidde dat de kever, die actief is van april tot augustus, gedurende deze tijd het aas gevonden moet hebben. In combinatie met het aantreffen van bepaalde zaden in de maag is hierdoor meer bekend geworden over de omstandigheden omtrent de dood van het veenlijk.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Turin, H. (2000), De Nederlandse Loopkevers: 153, vermeldt "Carabus clathratus auct." als alternatieve spelling, wat betekent dat deze spellingwijze door verschillende auteurs wordt toegepast maar onjuist is. De naam is door Linnaeus in 1761 in Fauna Suecica, ed. 2: 218, als "Carabus clatratus" gepubliceerd.