Moerbeke (Geraardsbergen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moerbeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Moerbeke (België)
Moerbeke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Fusie 1977
Coördinaten 50° 45′ NB, 3° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,43 km²
Inwoners
(31/12/2005)
2.968
(462 inw./km²)
Overig
Postcode 9500
NIS-code 41018(R)
Oude NIS-code 41041
Detailkaart
Moerbeke (Oost-Vlaanderen)
Moerbeke
Portaal  Portaalicoon   België

Moerbeke is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Geraardsbergen. Naast het centrum zelf ligt in het noorden nog het gehucht Atembeke. De plaats ligt in de Denderstreek.

In het noordoosten ligt het Raspaillebos, het bos waar onder meer de bende van Jan de Lichte zich zou hebben verscholen. Wielrenners kennen het Raspaillebos vooral van de legendarische Bosberg die het bos doormidden snijdt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermeldingen van dit dorp zijn terug te vinden in de periode van 1142-1149 als Morbecca. Morbecca is afgeleid van het Germaanse "mora" (turf) en "baki" (beek).

In de Romeinse tijd deed een via regia het dorp aan. Het bewijs daarvan werd geleverd toen in 1806 enkele Romeinse penningen werden opgegraven.

De parochie behoorde toe aan de abdij van Sint-Winoksbergen maar ging in 1164 over op de abdij van Vorst.

In Moerbeke vestigde zich rond 1670 aan de voet van het Raspaillebos een Dominicanenvicariaat, nadat het Mariabeeld van een kluizenaar voorwerp was geworden van mysterieuze gebeurtenissen. Bedevaarders kwamen massaal naar het Raspaillebos. Het vicariaat, dat afhing van het Dominicanenklooster van Brussel, werd na de Franse Revolutie opgeheven. De gebouwen werden verkocht en later afgebroken. Enkel het voorportaal van het vroegere vicariaat bleef bestaan en werd omgebouwd tot de huidige kapel.

In de ochtend van 19 juni 1929 vond in het station van Viane-Moerbeke een treinramp plaats. De trein was op weg van Geraardsbergen naar Edingen en Charleroi en reed even voor het station in op een ontspoorde locomotief. De balans was zwaar: 9 doden en 20 gewonden, waaronder heel wat kompels op weg naar hun werk.

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Moerbeke is mogelijk de geboorteplaats van Willem van Moerbeke. Deze dominicanermonnik leefde in de dertiende eeuw en vertaalde heel wat antieke werken over filosofie, geneeskunde en astronomie van het Grieks naar het Latijn. Op verzoek van Thomas van Aquino vertaalde hij ook de volledige werken van Aristoteles.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Door dit dorp loopt onder meer de Denderroute zuid en Denderende Steden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Moerbeke speelt de voetbalclub FC Eendracht Moerbeke.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fernand Bossier, "Documents d'archives concernant une famille 'de Moerbeke'" in: Guillaume de Moerbeke. Recueil d'études à l'occasion du 700e anniversaire de sa mort (1286), eds. Jozef Brams en Willy Vanhamel, 1989, p. 385-400. ISBN 9061862981