Moffett Field

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moffett Field
Moffett Federal Airfield
Luchtfoto van Moffett Field. De drie grote hangers zijn duidelijk zichtbaar.
Luchtfoto van Moffett Field. De drie grote hangers zijn duidelijk zichtbaar.
IATA: NUQ ICAO: KNUQ
Algemene informatie
Opgericht 1933
Eigenaar NASA
Plaats Mountain View/Sunnyvale, Calif.
Hoogte 10 m
Coördinaten 37° 25′ NB, 122° 3′ WL
Tijdzone UTC−8
Locatie in Verenigde Staten
Moffett Field
Moffett Field
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
14L/32R 2805 m beton
14R/32L 2477 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Californië

Moffett Field, oftewel Moffett Federal Airfield, is een vliegveld in het westen van de Verenigde Staten. Het is gelegen tussen Mountain View, Sunnyvale en de zuidpunt van de Baai van San Francisco, in het dal Santa Clara Valley oftewel Silicon Valley, in het kustgebied van de staat Californië.

Aanvankelijk werd Moffett vanaf 1933 alleen als militair vliegveld gebruikt, later ook voor andere doelen. Het vliegveld is eigendom van de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA, die er een onderzoeksinstituut, Ames Research Center, met tegenwoordig 2500 medewerkers, heeft, daar gevestigd in 1939 (toen door de voorloper van de Nasa).

Sinds 1985 is de (oudste) windtunnel uit 1955 van de Nasa beschermd als National Historic Landmark. Een deel van het vliegveld, van 50 hectare, met drie grote hangars is in 1994 aangewezen als Historic district.

Er is een museum over de geschiedenis van de luchtvaart en van het vliegveld (Moffett Field Historical Society Museum). Ook heeft de Nasa een museumachtig bezoekerscentrum, met informatie over ruimtevaart en het onderzoekswerk van de Nasa.

Sinds 2008 heeft het internetbedrijf Google een deel van het terrein in gebruik (in erfpacht/lease).

Op het terrein van het vliegveld liggen drie haltes van de sneltramlijn Mountain View-Winchester (groene lijn, 902) van de VTA Light Rail.

Externe link[bewerken]