Mogiła-abdij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mogiła-abdij
Het vooraanzicht van de Mogiła-abdij.
Het vooraanzicht van de Mogiła-abdij.
Plaats Nowa Huta, Krakau
Vlag van Polen Polen
Gebouwd in 1219-1222
Uitbreiding(en) 1569 (abtpaleis)
1779-1780 (façade)
Restauratie(s) 1241-1266
Begraafplaats voor de familie Odrowąż
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mogiła-abdij (Pools: Opactwo Cystersów w Mogile, Latijn: Abbatia B.M.V. de Clara Tumba) is een cisterciënzer klooster in het district Nowa Huta in Krakau, Polen. De abdij werd in 1222 gesticht door de bisschop van Krakau, Iwo Odrowąż. De abdij diende als begraafplaats voor de familie Odrowąż, Mogiła betekent letterlijk graf. De Mogiła-abdij ligt dus ook dicht bij de grafheuvel van Wanda.

Het complex omvat een gestuukte Poolse gotische kerk, de basiliek van het Heilige Kruis en er is ook nog het later aangebouwde (1569) Pools renaissance abtpaleis.

Bouw en renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij werd gebouwd tussen 1219 en 1222 in opdracht van monniken. Toen de abdij in 1241 geplunderd werd tijdens de Eerste Mongoolse invasie van Polen, was er weinig van over, de abdij moest daarom ook gerenoveerd worden. Deze renovatie duurde veel langer dan de bouw zelf (renovatie 25 jaar om bouw 3 jaar). De abdij is in 1260, tijdens de Tweede Mongoolse invasie van Polen door de Gouden Horde opnieuw geplunderd[1] In 1447 werd de abdij verwoest door een brand. De abdij was opnieuw verwoest in de 17de eeuw tijdens de Zweedse invasie, de abdij werd vernietigd en alle bewoners werden vermoord, behalve twéé monniken.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]