Mohamed Al-Fayed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mohamed Al-Fayed
Mohamed Al-Fayed
Persoonlijke informatie
Geboren 27 januari 1929
Geboorteplaats Alexandrië, Egypte
Bedrijf Harrods
Portaal  Portaalicoon   Economie

Mohamed Abdel Moneim Al-Fayed (Arabisch: محمد عبد المنعم الفايد) (Alexandrië, 27 januari 1929) is een Egyptische zakenman en miljardair.

Hij was van 1985 tot 2010 eigenaar van het Britse warenhuis Harrods en was tot 2013 de eigenaar van de Engelse voetbalclub Fulham Football Club. Hij bracht het tijdschrift Punch opnieuw op de markt in 1996, maar het flopte en verdween al snel in 2002.

Geboren in een arme buurt in Alexandrië, begon hij aanvankelijk als leraar. Later werd hij rijk door zijn werk voor Adnan Khashoggi. Hij begon zijn eigen transportbedrijf in Egypte. Hij vestigde zich in 1974 in Groot-Brittannië, waarbij hij het eerbiedige "al-" aan zijn achternaam plakte. Dat leverde hem de bijnaam "de nep-farao" op.

Hij heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd de Britse nationaliteit te verkrijgen.

In 1979 kocht al-Fayed het Ritz Hotel in Parijs en in 1985 kocht hij samen met zijn broer Harrods voor 615 miljoen pond. Tiny Rowland, het hoofd van handelshuis Lonrho, liet een onderzoek instellen naar deze aankoop. Bij dit onderzoek in 1990 werd geconstateerd dat de broers al-Fayed hadden gelogen over hun achtergrond en rijkdom. Het geschil met Rowland ging door toen hij hen beschuldigde van het stelen van juwelen uit zijn persoonlijke kluis bij Harrods. Na de dood van Rowland loste Mohamed al-Fayed het geschil op door het betalen van een schikkingsbedrag aan de weduwe. Al-Fayed deed in 2002 een aanklacht tegen de politie wegens valselijke arrestatie tijdens deze zaak. Deze aanklacht werd afgewezen.

Hij was verder betrokken bij het "geld voor vragen"-schandaal, waarin hij parlementsleden van de Conservatieve partij geld had geboden voor het stellen van bepaalde vragen in het Britse parlement.

Zijn zoon Dodi stierf in 1997 samen met Diana, Prinses van Wales bij een auto-ongeluk in Parijs, terwijl ze werden achtervolgd door paparazzi. Mohamed bleef herhaaldelijk beweren dat het geen ongeluk was maar het resultaat van een samenzwering waarbij onder andere de hertog van Edinburgh en MI-5 en anderen betrokken zouden zijn.

In 2003 verhuisde hij naar Zwitserland, waarmee hij een overeenkomst met de Britse belastingdienst verbrak. Anno 2011 bezit hij het domein rond de Falls of Shin in de Schotse plaats Lairg.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mohamed Al-Fayed van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.