Mohamed El Bachiri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mohamed El Bachiri (Sint-Agatha-Berchem, 11 juli 1980) is een Marokkaanse Belg, woonachtig in Sint-Jans-Molenbeek.[1] Hij was metrobestuurder tot zijn vrouw Loubna Lafquiri als enige moslim omkwam in de metro bij de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Op 9 december 2016 gaf hij een opgemerkte speech voor TEDxHilversum, Un jihad de l'amour en bracht die twee weken later opnieuw in De Afspraak.

Op 9 maart 2017 publiceerde hij samen met David Van Reybrouck het boek Een jihad van liefde, waarin hij vertelt over de aanslag, zijn vrouw en zijn drie kinderen die zonder moeder verder moeten. Het boek verscheen in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.[2] Een jaar na publicatie waren er ruim 100.000 exemplaren van verkocht, waarmee het een bestseller werd in Vlaanderen en Nederland.[3] In 2017 werd Bachiri benoemd tot Pax Christi's Ambassadeur voor de vrede en kreeg ook de Prijs van de Gelijkheid op het gelijknamige festival.

Op 21 maart 2018 werd het Loubna Lafquiri-plein ingehuldigd in aanwezigheid van El Bachiri, de toenmalige burgemeester Françoise Schepmans en de ambassadeur van Marokko.[4]

In Duitsland won El Bachiri in 2019 de derde Konstanzer Konzilspreis, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan wie de Europese waarden van verbondenheid en tolerantie uitdraagt.[5] Dat jaar verscheen ook zijn tweede boek, De odyssee van Mohamed, opnieuw in samenwerking met Van Reybrouck.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]