Mohamed el-Fers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mohamed el-Fers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Mohamed el Fers en geen Maarten Elfers[1]
Geboren 30 april 1950
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mohamed El-Fers (Haarlem, 1950) is een Nederlands publicist, musicus en filmmaker. Hij gebruikt ook de pseudoniemen Henk M. Brouwer en Ron Vanderberg.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

El-Fers begon zijn loopbaan als ontwerper van platenhoezen bij Negram-Delta, en was daar samen met Cor Aaftink o.a. verantwoordelijk voor de public relations en het artwork van de singles van The Doors, The Kinks, George Baker Selection, Tee Set en The Motions. Vervolgens was hij muzikant in de groepen Los Compañeros (Latijns-Amerikaans), Nass el-Ghorba (Marokkaans), Tiq Maya (Marokkaans), Medina (Italiaanse pop) en Atlal (folkrock). Met de laatste groep had hij in 1982 een nummer 1 hit in Egypte en Soedan en trad hij op in El Alem Ghani de Egyptische televisieshow van Hamdia Hamdi.

El-Fers publiceerde onder andere in Hitweek / Aloha, De Groene Amsterdammer, Nieuwe Revu, Algemeen Dagblad, de Turkse krant Dünya en De Staatskrant.

In Turijn maakte El-Fers enkele jaren een dagelijks programma voor Radio Torino Alternativa (RTA). Samen met René Zwaap is hij oprichter en programmamaker van MokumTV, een van de best bekeken programma's van Salto TV. Voor MokumTV maakte hij een aantal documentaires, waarvan een aantal bij Türkevi Amsterdam op dvd zijn verschenen.

In 1991 schreef hij het libretto voor het Amsterdams Mirakelspel, een theatraal stuk levende geschiedenis inclusief een middeleeuwse processie, jaarmarkt en spel.[2]

Onze Lieve Vrouw ter Staats[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Onze Lieve Vrouw ter Staats voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1987-1990 propageerde El-Fers als 'Henk M. Brouwer, voorzitter van het Comité-Generaal Onze Lieve Vrouwe ter Staats'[3] de verering van Maria, die te Amsterdam op het Van Limburg Stirumplein aan enkele bewoners van de Staatsliedenbuurt zou zijn verschenen. Hij publiceerde tevens enkele nummers van de Mariabode. In 1994 werd deze Maria-devotie in een artikel in HP/De Tijd gedemystificeerd.

De Amsterdamse Mariazieneres Ida Peerdeman gaf aan El-Fers als enige journalist in vijftig jaar toestemming haar te interviewen, op voorwaarde dat het verhaal hiervan pas na haar dood zou worden gepubliceerd. In 2002 werden de Amsterdamse Mariaverschijningen van de Vrouwe van alle Volkeren, die dateerden uit de jaren 1945-1959, door bisschop Punt van Haarlem erkend. De Rooms-Katholieke Kerk als geheel beperkte de erkenning echter tot de verering van de Vrouwe van alle Volkeren en erkende de Mariaverschijningen niet als bovennatuurlijk.[4] Het interview met de zieneres verscheen op een dvd die tijdens de 7e Internationale Gebedsdag in 2005 voor het eerst in de Amsterdamse RAI werd vertoond voor ruim 10.000 toeschouwers. El-Fers produceerde in 1996 voor Hippo Records twee cd's met Leo Fuld, de 'keizer van het jiddische lied'.[5]
Hij is verder schrijver van biografieen over onder andere Jacques Brel, de mysticus Mevlana Rumi, Oum Kalsoum en Bob Marley. Ook publiceerde hij een veelvuldig bekroonde reisgids over Istanboel. Tevens is hij de schrijver van de Encyclopedie van Hollandse Heiligen (2011).

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Als schrijver van de enige Nederlandstalige Mevlanabiografie, ontving hij op 5 mei 2003 tijdens het 3de internationale Mevlanacongres de hoge Turkse onderscheiding Merit of Honour. Deze onderscheiding werd hem verleend door de Turkse minister voor religieuze zaken professor Mehmet Aydin aan de Selçukuniversiteit van Konya (Turkije), in aanwezigheid van nog drie andere Turkse ministers en afgevaardigden van de Nederlandse ambassade in Ankara.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beknopte filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mevlana (Hypnotic Trance Dance, complete ritual) DVD TM 04-1
  • Oil over Europe-I (Turkish Oil Wrestling) DVD TM 04-2
  • Mehter in Holland (Ritual Music by the Janisari) DVD TM 04-3
  • Maria in de Koran (bonus: Mirakel van Amsterdam, Ida Peerdeman interview) DVD TM 04-4

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]