Mohammad Hussein Fadlallah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mohammad Hussein Fadlallah (Arabisch: محمد حسين فضل الله) (Najaf, Irak, 16 november 1935Beiroet, Libanon, 4 juli 2010) was een Libanees sjiitisch leider. Hij werd beschouwd als de geestelijke leider van de Hezbollah.

Hij is geboren in Irak, maar verhuisde in 1953 naar Libanon. Daar doceerde hij en schreef hij talrijke boeken, stichtte verschillende religieuze scholen en was de oprichter van de vereniging Mabarrat. Met deze vereniging opende hij vele openbare bibliotheken, een cultureel centrum voor vrouwen en een ziekenhuis. Tijdens de Libanese Burgeroorlog werd hij ontvoerd door een christelijke militie en werd hij gedwongen om naar Nab'aa (een voorstad van Beiroet) te verhuizen. Hij laakte de inmenging van de Verenigde Staten en van Israël in de Libanese binnenlandse aangelegenheden en veroordeelde het imperialisme en het zionisme. Fadlallah verdedigde de Islamitische Republiek Iran en de sjiitische Islamitische bewegingen in Libanon.

In zijn preken steunde hij het gewapende verzet tegen de Israëlische bezetting van Libanon, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Hij gold in de sjiitische Islam als een gematigd leider en verdedigde het recht van een vrouw om terug te slaan bij een mishandeling door de echtgenoot. Tegelijkertijd was hij van mening dat een vrouw zich in het openbaar volledig dient te bedekken, op het gezicht en de handen na.

Fadlallah was het doelwit van diverse aanslagen, onder meer bij een ontploffing van zijn wagen in 1985 waarbij 80 mensen omkwamen. Hij beweerde dat deze aanslag was georganiseerd door de CIA, die hem uit de weg zou hebben willen ruimen.

Externe links[bewerken]