Mohammad Javad Zarif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mohammad Javad Zarif
Mohammad Javad Zarif 2013.jpg
Geboren 7 januari 1960
Teheran
Politieke partij onafhankelijke
Minister van Buitenlandse Zaken van Iran
Huidige functie
Aangetreden 15 augustus 2013
President Hassan Rohani
Voorganger Ali Akbar Salehi
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mohammad Javad Zarif (Teheran, 7 januari 1960) is een Iraans diplomaat, hoogleraar en politicus. Van 2002 tot 2007 vertegenwoordigde Zarif zijn land bij de Verenigde Naties. Sinds 2013 dient hij minister van Buitenlandse Zaken onder president Hassan Rohani. In februari 2019 diende Zarif zijn ontslag in, maar dat werd niet aanvaard door president Rohani.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zarif woonde en studeerde vanaf zijn 17e levensjaar in de Verenigde Staten, waar hij diploma's behaalde aan de San Francisco State University en de Universiteit van Denver. In 1982 werd hij aangesteld als lid van de Iraanse delegatie aan de Verenigde Naties. Van 1992 tot 2002 was Zarif onderminister van Buitenlandse Zaken. In 2002 werd hij ambassadeur bij de VN. In 2007 diende hij zijn ontslag in.

Zarif is actief geweest als hoogleraar aan de Universiteit van Teheran en de Islamitische Azad-universiteit.

Op 4 augustus 2013 nomineerde de verkozen president Rohani Zarif als minister van Buitenlandse Zaken. Het parlement bevestigde de aanstelling. Op 5 september 2013 stelde Zarif op Twitter dat hij, in tegenstelling tot voormalig president Mahmoud Ahmadinejad, de Holocaust niet ontkende. Op 27 september ontmoette hij zijn Amerikaanse evenknie John Kerry – het eerste directe contact op het hoogste niveau tussen Iran en de Verenigde Staten in zes jaar tijd.

Zie de categorie Mohammad Javad Zarif van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.