Mohammed Hatta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mohammed Hatta
Mohammed Hatta op de dag van zijn vertrek naar Indonesië na de rondetafelconferentie van 1949 in Den Haag.

Dr. Mohammed Hatta, geboren als Muhammad Athar, ook Bung Hatta genoemd (Fort de Kock, 12 augustus 1902 - Jakarta, 14 maart 1980) was een Minangkabauer en was de eerste vicepresident van de Republiek Indonesië. Tevens is hij een zekere tijd premier geweest.

Mohammed Hatta ging naar de middelbare school in Batavia (het huidige Jakarta) en studeerde vanaf 1921 in Rotterdam aan de Handelshogeschool (nu de Erasmus Universiteit geheten). Hij zou 11 jaar in Nederland verblijven. Hij sloot zich aan bij de Indische Vereeniging, waarvan de naam in 1922 veranderd werd naar Indonesische Vereeniging - de eerste keer dat de naam Indonesië gebruikt werd als symbool voor een nieuwe natie. Uiteindelijk werd de naam veranderd in het Indonesisch, Perhimpunan Indonesia. Hatta was penningmeester (1922—1925) en later voorzitter. In hun blad Indonesia Merdeka, Indonesië Vrij, gaf hij aan dat de weg naar vrijheid voor Indonesië lag in non-coöperatie en massa-actie. De nationalisten moesten iedere samenwerking met Nederland weigeren.

In 1927 sloot hij zich aan bij de Liga Menentang Imperialisime dan Kolonialisme ("Liga tegen Imperialisme en Kolonialisme") in Nederland. Hier sloot hij ook vriendschap met de Indiase nationalist Jawaharlal Nehru. Door zijn activiteiten binnen deze beweging werd hij door de Nederlandse overheid opgepakt. Later werd hij, na zijn bekende toespraak "Indonesië Vrij", weer vrijgelaten.

Hatta keerde in 1932 terug naar Indonesië en sloot zich aan bij de Club Pendidikan Nasional Indonesia ("Indonesische Club voor Nationale Opvoeding") die tot doel had het politieke bewustzijn van de bevolking te verhogen door middel van trainingen. In februari 1934 arresteerde de Nederlandse overheid Hatta weer, samen met Soetan Sjahrir, die voorzitter was van voorgenoemde club. Hatta werd voor zes jaar in kampen in Boven-Digoel en Banda geïnterneerd.

Op 17 augustus 1945 werd in een door Soekarno en Hatta ondertekende proclamatie de Republik Indonesia uitgeroepen. Hatta werd tot vicepresident benoemd, met Soekarno als president.

Op 20 december 1949 benoemde Soekarno Hatta tot premier van de Verenigde Staten van Indonesië. Direct na de beëdiging reisde Hatta naar Amsterdam, waar hij de Republiek vertegenwoordigde bij de soevereiniteitsoverdracht in het Paleis op de Dam. In augustus 1950 maakte Soekarno al een einde aan de VSI.

In 1955 vonden de eerste vrije verkiezingen plaats. Hatta werd opnieuw premier. Maar in het jaar 1956 trad hij zelf af. Hij trok zich terug uit het openbare leven.

Dr. Mohammed Hatta overleed in 1980 en werd begraven in Tanah Kusir, Jakarta.

Zijn naam is ook, samen met die van Soekarno, gegeven aan de luchthaven van Jakarta: Soekarno-Hatta International Airport (Bandara Soekarno-Hatta).

Trivia[bewerken]

  • Tijdens zijn leven heeft hij maar één tv-interview gegeven. Dit was voor de omroep VPRO midden in de jaren zeventig en maakte deel uit de documentaire Indonesia Merdeka (1976). Hatta spreekt hierin Nederlands en hij werd geïnterviewd door Roelof Kiers.

Publicaties[bewerken]

  • Menindjau Masalah Kooperasi (Jajasan Pembangunan, Jakarta, 1954).