Mohammed Jabour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mohammed Jabour
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Mohammed Jabour
Geboren Tanger, 24 april 1961
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Halle-Vilvoorde (tot 2012)
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Ondernemer
Partij PS
Functies
2001 - heden Gemeenteraadslid Sint-Joost-ten-Node
2001 - heden Schepen Sint-Joost-ten-Node
2012 - 2014 Volksvertegenwoordiger[1]
2014 - heden Voorzitter Haven van Brussel
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Mohammed Jabour (Tanger (Marokko) 24 april 1961) is een Belgisch politicus van de Parti Socialiste (PS).

Levensloop[bewerken]

Jabour was het vijfde kind uit een gezin met negen kinderen en werd geboren in een klein dorpje ten zuiden van Tanger. In het midden van de jaren 60 verhuisde de familie Jabour naar België om een betere levenskwaliteit te vinden en de familie vestigde zich in Sint-Joost-ten-Node. Tijdens zijn middelbare studies raakte hij meer en meer betrokken in het verenigingsleven en vanaf 1979 maakte hij deel van verschillende verenigingen bestaande uit jongeren met Marokkaanse roots. In 1984 werd Jabour typist bij een klein dienstenbedrijf waar hij later deel uitmaakte van de directie en na een tiental jaar richtte hij een bedrijf op voor gebouwenonderhoud. Vervolgens werd hij ondernemer in de handelssector.

Vanaf de jaren 80 werd hij militant bij de Parti Socialiste en in 2000 was hij voor de partij kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Joost-ten-Node. Hij werd verkozen en haalde een hoog aantal voorkeurstemmen. Door dit hoog aantal voorkeurstemmen werd Jabour direct tot schepen van Financiën benoemd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 verdubbelde hij zijn aantal voorkeurstemmen en kon hij schepen blijven. Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bleef hij schepen.

Op 13 december 2012 werd hij ter opvolging van Rachid Madrane lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en bleef dit tot aan de verkiezingen van mei 2014. In de Kamer was hij lid van de commissies Justitie en Economie. Bij die verkiezingen was hij kandidaat voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, maar werd niet verkozen. Vervolgens werd hij door zijn partij benoemd tot voorzitter van de Haven van Brussel en tot ondervoorzitter van de commissie-Milieu binnen de Brusselse PS-afdeling.

Externe link[bewerken]