Mohammed VI van Marokko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mohammed VI
Mohammed in 2018
Koning van Marokko
Periode 1999-heden
Voorganger Hassan II
Opvolger Moulay Hassan (Kroonprins)
Vader Hassan II van Marokko
Moeder prinses Latifa Hammou
Dynastie Alaoui-dynastie

Sidi Mohamed ben Hassan el-Alaoui (Arabisch: محمد السادس بن الحسن, Muḥammad as-sādis b. al-Ḥasan) (Rabat, 21 augustus 1963) is sinds 1999 onder de naam Mohammed VI de koning van Marokko. Hij is een telg uit de Alaoui-dynastie, die sinds 1666 van vader op zoon over Marokko regeert.

Jeugdjaren en studie[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammed is de oudste zoon van Hassan II van Marokko en diens tweede vrouw Lalla Latifa Hammou, een Berberse prinses.

Zijn opvoeding kreeg hij eerst met privélessen in het koninklijk paleis. Vervolgens volgde hij hoger onderwijs aan het Koninklijk College waar hij in 1981 een baccalaureaat behaalde. Daarna studeerde hij aan het Wetscollege van de Mohamed V-Universiteit waar hij in 1985 een meestertitel behaalde in rechten en politieke wetenschappen. Hij deed hier onderzoek naar de Arabisch-Afrikaanse Unie en Marokko's positie in internationale zaken. In 1988 kreeg hij een paar maanden durende training in Brussel van Jacques Delors, de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie.

In 1993 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit van Nice-Sophia Antipolis (Frankrijk) op een proefschrift over de relatie tussen de EEG en de Maghreb, waarmee hij de titel Doctor of Philosophy verkreeg.

Voorbereiding op de troon[bewerken | brontekst bewerken]

Koning Hassan II heeft zijn oudste zoon en toenmalig kroonprins voorbereid op het koningschap. Zo vergezelde die zijn vader vaak naar internationale bijeenkomsten en werd hij op jonge leeftijd benoemd op verschillende posten, waaronder het voorzitterschap van de Socioculturele Vereniging van het Mediterrane Bassin in 1979, op zestienjarige leeftijd.

Inhuldiging[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammed besteeg de troon op 23 juli 1999, enkele uren nadat zijn vader was overleden. Hij werd de achttiende koning van de Alaoui-dynastie, het koningshuis dat Marokko regeert sinds 1666.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 maart 2002 huwde Mohammed VI met Salma Bennani, een IT-specialiste uit de stad Fez die tegenwoordig ook spoorloos is. Zij kreeg later de titel 'prinses' en heet nu voluit Lalla Salma. De keuze voor deze bruid was opmerkelijk, omdat zij niet uit de hoogste klasse kwam, de makhzen.

Het paar kreeg twee kinderen:

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammed VI wordt geprezen voor zijn visie en koningschap. Time Magazine noemde hem the King of Cool in 2006. Hij verschijnt in menig lifestyle blad in flamboyant maatpak, waar teksten bijstaan als Mohammed shakes up Morocco.

Als hij in 2000 voor het eerst in het Witte Huis te gast is, zijn er 435 gasten bij het staatsdiner aanwezig, waarvan het grootste deel bestaat uit popsterren en grote namen uit Hollywood. Nooit eerder was de belangstelling voor een buitenlands staatshoofd zo groot in de Amerikaanse politiek en het bleek al snel dat de koning populair was omdat hij jong, aantrekkelijk, rijk en single was. Paula Abdul begon het gesprek tussen haar en de koning met Aangezien we allebei single zijn ....[1]

Koning Mohammed VI staat wereldwijd bekend om zijn liefde voor jetski's, golf en snelle exclusieve sportauto's. De jeugd noemt hem dan ook M6 wat staat voor Mohammed VI, maar ook een knipoog is naar het sportmodel van BMW. Zijn liefde voor maatpakken is te merken aan het feit dat hij nooit hetzelfde pak tweemaal gedragen heeft. Tevens heeft hij veel vrienden in de Amerikaanse showbusiness, waaronder muziek- en modetycoon Sean Combs die zijn drieëndertigste verjaardag in Marrakesh vierde.

Rijkdom[bewerken | brontekst bewerken]

Het persoonlijke vermogen van koning Mohammed VI wordt door Forbes geschat op 5,7 miljard dollar. Dit maakt hem nummer zeven in de lijst met rijkste staatshoofden ter wereld. Een belangrijk deel van deze rijkdom is afkomstig van de participatie van de koninklijke familie in de SNI, de societé national d'investissement. Zijn zoon heeft al een vermogen van 1 miljard dollar. Mohammed VI is ook grootgrondbezitter, en op deze manier een van de belangrijkste producenten van landbouwgewassen van zijn land.

Koningschap[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammed VI moderniseerde onder andere de Mudawana, het islamitische familierecht, om zo vrouwen meer rechten te geven. Hij presenteerde zijn bruid aan het Marokkaanse volk, hetgeen al een breuk betekende met de traditie, waarin de vrouwen van de koning een verborgen bestaan leidden.

Tijdens zijn koningschap besteedt Mohammed VI extra veel aandacht aan een aantal grote infrastructuurprojecten voor zijn land. Recent werden een nieuwe haven voor Tanger en vele kilometers autostrada ingehuldigd. Ook een HST-verbinding werd beloofd.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In de onthullingen van WikiLeaks wordt melding gemaakt van een man die voor een Amerikaans consortium werkt, wiens plannen gedwarsboomd werden nadat hij weigerde samen te werken met een bedrijf dat gelinkt wordt aan het koninklijk paleis. Vooral in de vastgoedsector zou sprake zijn van belangrijke corruptie.[2]

Op 2 augustus 2013 braken in Rabat rellen uit tegen een beslissing van de Marokkaanse koning. Deze had na een bezoek van de Spaanse koning Juan Carlos gratie verleend aan 48 veroordeelde Spanjaarden, wat een van zijn koninklijke voorrechten is. Een van de veroordeelden bleek een pedofiel die zich meermaals vergrepen had aan jonge kinderen. Na protesten moest de koning uiteindelijk terugkomen op zijn beslissing om de man gratie te verlenen.[3]

Grondwetsreferendum[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2011, nadat als onderdeel van de Arabische Lente ook in Marokko demonstraties waren gehouden voor democratische hervormingen en tegen corruptie, kondigde Mohammed grondwetshervormingen aan, die als doel hebben om de macht van de koning in te perken, een door het volk gekozen regeringsleider meer bevoegdheden te geven en de rechterlijke macht onafhankelijker te maken. Op 17 juni kondigde hij het grondwetsreferendum van 1 juli aan.


Zie de categorie Mohammed VI of Morocco van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.