Mohawk (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Mohawk dienen niet verward te worden met de Mohikanen of Mahicanen of met de Moheganen.
Mohawks
Mohawk-opperhoofd Thayendanegea/Joseph Brant geschilderd door Charles Bird King
Taal Engels, Mohawk, Frans,

Voormalig: Nederlands, Mohawk Dutch

Geloof Karihwiio, Kanohʼhonʼio, Kahniʼkwiʼio, Christendom, andere inheemse religies
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Mohawk of de Kanienkehaka zijn een inheems Amerikaans volk dat deel uitmaakt van het Haudenosaunee-volk, dat door de Euro-Amerikanen Iroquois (Irokezen) werd genoemd. Ze leefden oorspronkelijk in het noorden van wat nu de Amerikaanse staat New York is. Hier leven ze nog steeds, alsook in het aangrenzende Canada en de stad New York. Er zijn nog enkele tienduizenden Mohawk over.

Nederlandse kolonisten vanuit Nieuw-Nederland kwamen vaak in aanraking met de Mohawk in de loop van de handel. Dit gebeurde zo vaak dat sterke relaties tussen Nederlandse en Mohawk gemeenschappen ontstonden. Mohawk Dutch is de naam van de taal die door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten en de Mohawk gesproken werd. De gewoonten en leefomstandigheden van de Mohawk werden beschreven in de dagboeken van Harmen Meyndertsz van den Bogaert in 1634.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam "Mohawk" zou oorspronkelijk uit het Algonkin komen en betekent "ze eten levende dingen", mogelijk een verwijzing naar kannibalisme.[1] Of dit werkelijk het geval was is niet aangetoond.

De Mohawk noemen zichzelf Kanienkehaka wat "mensen van de vuursteen" betekent. Ze zijn traditioneel de "Hoeders van de Oosterse Deur" die de Haudenosaunee moeten beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

De naam Mohawk werd later gebruikt om een "hanenkam" als kapsel aan te duiden doordat de Mohawk vaak zo'n hanenkam droegen wanneer ze ten strijde trokken.

Bekende Mohawks[bewerken | brontekst bewerken]

Bouwers van wolkenkrabbers[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de 20e eeuw kwamen veel Mohawks in de bouw in New York terecht. Door hun goede evenwichtsgevoel en doordat ze zelden last hadden van hoogtevrees bleken ze uitstekende bouwers van wolkenkrabbers te zijn.

Zie de categorie Mohawk tribe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.