Mojo Concerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Mojo Concerts is een Nederlands bedrijf dat in 1968 is opgericht als organisator van popconcerten en festivals.

Oprichter Berry Visser boekte al enige tijd kleinkunstenaars en singer-songwriters in een zaaltje van de Delftse studentenvereniging Sint Wolbodo onder de naam Mojo Theater, en was discotheek Polly Magoo gestart, toen hij besloot om voortaan popconcerten te organiseren.

Het eerste wapenfeit van Mojo Concerts was het boeken van de popgroepen Jethro Tull en Soft Machine in het Concertgebouw te Amsterdam, waar deze bands op 7 september 1969 een concert gaven. Daarna organiseerde het bedrijf door de jaren heen talloze concerten (onder meer het Popfestival Kralingen met nationale en internationale topacts. Mojo werd in 1999 overgenomen door Clear Channel, dat in 2006 opging in de Amerikaanse evenementenorganisator Live Nation.

Mojo Concerts organiseert ongeveer 200 concerten per jaar, die bezocht worden door circa een miljoen mensen. Het heeft een aantal eigen festivals ontwikkeld, en verzorgt daarnaast ook een deel van de organisatie en boekingen voor andere festivals en evenementen zoals Pinkpop en Night of the Proms. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor jaarlijks terugkerende evenementen als A Campingflight to Lowlands Paradise, WOO HAH!, het North Sea Jazz Festival, Het Feest van Sinterklaas en Symphonica in Rosso. Mojo Concerts houdt zich verder bezig met het boeken van artiesten in het Nederlandse clubcircuit, onder andere in zalen als Paradiso, Melkweg, Tivoli, 013, Effenaar, Nighttown, Paard van Troje en GelreDome.

Aan het begin van de 21e eeuw waren er klachten over misbruik van de monopolie positie van het bedrijf [1], welke leiden tot een inval van de NMa op 17 februari 2004[2][3]. Na ruim 2,5 jaar maakte de NMa in juli 2006 bekend dat Mojo geen monopolie in Nederland bezit, maar wel nadat contracten met diverse accommodaties en organisatoren aangepast waren, of toezeggingen daartoe waren gedaan[4].

De Mojo Barriers, festivalhekken die op verzoek van Mojo werden ontwikkeld, zijn overal ter wereld in gebruik.

Externe link[bewerken]