Molen van Singraven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molen van Singraven
Molen van Singraven
Basisgegevens
Plaats Denekamp
Waterloop Dinkel
Bouwjaar voor 1448 / 1880
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen met drie raderen
Rad 5,50 m x 3
Functie korenmolen, zaag- en oliemolen
Restauraties  1996-1998
Oorspronkelijk gebruik  Het zagen van hout, malen van graan en het slaan van olie
Huidig gebruik  het zagen van hout en malen van graan, thans op vrijwillige basis, restaurant
Monumentnummer  12341
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Molen van Singraven
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Singraven is een door water aangedreven molen met 3 onderslagraderen op de Dinkel bij Denekamp (gemeente Dinkelland) in Overijssel. Op de linkeroever staat de voormalige oliemolen (thans restaurant); op de rechteroever staan een korenmolen en een houtzaagmolen. De watermolen maakt deel uit van het landgoed Singraven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste watermolen dateert van voor 1448. In 1515 werden havezate en molen door het klooster van Oldenzaal verkocht aan de graaf van Bentheim. In 1597 werd de oliemolen door oorlogsgeweld geheel verwoest; de korenmolen werd zwaar beschadigd. In 1651 verkocht de toenmalige graaf het landgoed aan Gerhard Sloet van de Oldenhof in Vollehove. In de daaropvolgende periode werd een jeneverstokerij in de molen gebouwd en werden verschillende functies aan de molen toegevoegd. In 1829 kocht Roessingh Udink de molen. Hij liet hem restaureren en uitbreiden met een bakkerij en een houtzaagmolen. Rond 1900 werd de oliemolen ontmanteld.

In 1915 kreeg de Molen van Singraven een nieuwe eigenaar, mr. J.A. Laan uit Overveen, die een grote restauratie liet uitvoeren. Hij liet daarbij de oliemolen afbreken en herbouwen op een nieuwe fundering.

Korenmolen en houtzagerij bleven in bedrijf tot in de jaren zestig van de 20e eeuw. In 1966 overleed de eigenaar, waarna de nieuwe eigenaar de molen opnieuw maalvaardig maakte. De laatste restauratie dateert van 1996-1998.

De Molen van Singraven is gedurende de zomermaanden regelmatig geopend voor bezoekers.


Zie de categorie Molen van Singraven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.