Naar inhoud springen

Molenbeek-Ter Erpenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Molenbeek-Ter Erpenbeek
Lengte 25 km
Stroomgebied 54,74 km²
Bron Godveerdegem
Monding Dender in Hofstade
Stroomt door Oost-Vlaanderen
Molenbeek-Ter Erpenbeek in natuurgebied Den Dotter
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Molenbeek-Ter Erpenbeek vlakbij de Ratmolen in Aaigem
Oost-Vlaanderen met in kleur de gemeenten van het stroomgebied van de Molenbeek in het arrondissement Aalst: Zottegem, Herzele, Haaltert, Erpe-Mere en Aalst

De Molenbeek-Ter Erpenbeek (in de volksmond Molenbeek) is een beek in België in de Denderstreek. De beek heeft een lengte van ongeveer 25 kilometer. De bron van de Molenbeek is in Godveerdegem en monding is in Hofstade in de Dender. Samen met de Molenbeek is ze belangrijk voor Herzele en Erpe-Mere.

Stroomgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het stroomgebied van de Molenbeek bevindt zich in de provincie Oost-Vlaanderen en strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Zottegem (Godveerdegem, Erwetegem, Grotenberge), Herzele (Herzele, Sint-Lievens-Esse, Woubrechtegem, Ressegem), Haaltert (Heldergem, Kerksken, Haaltert), Erpe-Mere (Aaigem, Mere, Erpe) en Aalst (Aalst, Hofstade).

De Molenbeek maakt deel uit van het deelbekken Molenbeek Erpe-Mere dat een deel is van het Denderbekken. Het stroomgebied van de Molenbeek heeft een oppervlakte van circa 5474 hectare, en is gelegen in het Denderbekken (bekkennummer 7). Het stroomgebied van de Molenbeek is vrij gemakkelijk af te bakenen op basis van de geomorfologische kenmerken : de begrenzing komt nagenoeg overeen met die van VHA-zone 431. De Molenbeek mondt uit in de Dender in Hofstade.

Vanaf de bron in Godveerdegem tot aan de monding in Hofstade heeft de Molenbeek volgende zijbeken: Plankebeek, Meilegembeek, De Burg, 's Heerendijkbeek, Grep, Holbeek, Steenbeek en Zijpbeek.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

In de omgeving van de beek loopt de Molenbeekroute en de Denderroute zuid.

Watermolens[bewerken | brontekst bewerken]

Mede vanwege het reliëf bevinden zich tien watermolens op de Molenbeek-Ter Erpenbeek, waarvan zeven in de gemeente Erpe-Mere. Vijf van deze watermolens zijn beschermd als monument (*).

Landschap en natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Natuurgebied Den Dotter ligt in de vallei van de Molenbeek-Ter Erpenbeek.

De vallei tussen Herzele en Mere is aangemerkt als landschappelijk erfgoed[1] en beschermd als cultuurhistorisch landschap:

  • in 2004 voor het gedeelte tussen de Gotegemmolen en de Broekmolen, met een uitloper van een zijbeek naar het westen
  • in 2007 voor het gedeelte tussen het Oud-Dorp van Heldergem en de Gotegemmolen, inclusief het open landschap op de oostelijke oever.

In het noorden, voorbij Erpe, loopt de Molenbeek-Ter Erpenbeek langs het natuurgebied Honegem.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]