Molenmuseum (Koog aan de Zaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenmuseum
Huis met de ijzeren brug
Koog aan de Zaan - Molenmuseum.jpg
Locatie Koog aan de Zaan, Museumlaan 18
Coördinaten 52° 28′ NB, 4° 48′ OL
Type historisch museum, streekmuseum
Thema windmolens
Openingsdatum 1928
Huisvesting
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 39938
Afbeeldingen
Molenmuseum 2.JPG
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Molenmuseum in Koog aan de Zaan is een museum over windmolens en de molengeschiedenis van de Zaanstreek. Het is eigendom van Vereniging De Zaansche Molen die ook in het pand kantoor houdt.

Geschiedenis[bewerken]

Na het houden van een succesvolle tentoonstelling door Vereniging De Zaansche Molen in 1925 bleek de behoefte aan een molenmuseum. De oprichting werd versneld door het beschikbaar komen van het Huis met de ijzeren brug. Voor de aanleg van het Koogerpark moest dit huis wijken. Nadat inwoners van Koog aan de Zaan hiertegen bezwaar maakten werd het verplaatst naar de rand van het park en beschikbaar gesteld aan de Zaansche Molen als molenmuseum. Op 24 mei 1928 werd het museum geopend door Prins Hendrik.

Collectie[bewerken]

Het museum beschrijft niet de dagelijkse gang van de molens. Die is completer te begrijpen in samenhang met het bezoeken van de nog bestaande molens van de vereniging. De collectie van het museum laat aanvullende zaken zien die je niet meteen aantreft op de molens zelf. Tot de collectie behoren een modellenzaal, een deel over gebruiksartikelen uit de molens, een deel over de gewoontes rond de molens en de streektaal, en een deel over de geschiedenis van de streek en de molens.

Molenpanorama[bewerken]

Het museum is tevens de plaats waar het Molenpanorama aanschouwd kan worden. Het molen-panorama is een groot schilderij van de hand van Frans Mars dat aanvankelijk opgesteld stond in de noorderschuur van oliemolen Het Pink. In 1989 is er aan het museum een speciale uitbreiding gebouwd waar het panorama nu te zien is. Het geeft een beeld hoe de Zaanstreek er in de hoogtijdagen van zijn molenperiode (17e/18e eeuw) uitgezien moet hebben.

Wisseltentoonstellingen[bewerken]

Na het toevoegen van een koopmanshuis uit de oostzijde in Zaandam kwam er de mogelijkheid om wisseltentoonstellingen te organiseren. Deze diverse tentoonstellingen variëren qua onderwerp tussen kunsttentoonstellingen van lokale kunstenaars, Zaanse geschiedenis, voorwerpen uit de streek en tentoonstellingen gericht op educatie.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]