Molenschot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenschot
Meuleschot
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Molenschot (Noord-Brabant)
Molenschot
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Gilze en Rijen Gilze en Rijen
Coördinaten 51° 34′ 20″ NB, 4° 52′ 54″ OL
Algemeen
Oppervlakte 17,62 km²
- land 17,60 km²
- water 0,02 km²
Inwoners (2021-01-01) 1.210[1]
(69 inw./km²)
Overig
Postcode 5124
Netnummer 0161
Woonplaatscode 2069
Detailkaart
Kaart van Molenschot
Locatie in de gemeente Gilze en Rijen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Molenschot is een dorp in de gemeente Gilze en Rijen, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2021 had het dorp 1.210 inwoners (CBS)[1].

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Molenschot ligt tussen Bavel en Rijen. Nabijgelegen kernen zijn Gilze en Dorst. Dichtstbijzijnde steden zijn Breda, Oosterhout en Tilburg. Molenschot is bereikbaar via de A58 en de N282.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De benaming is waarschijnlijk afgeleid van een molen die op een verhoogd stuk land (schot) in een moerassige omgeving stond. Een alternatieve verklaring is de benaming voor verdamming in het water voor een molen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste bewoning is gevonden via onder ander stenen werktuigen van mensen uit de Tjongercultuur, deze leefden zo'n 10.000 jaar voor Christus. Halverwege de 15e eeuw werd de Sint-Annakapel gebouwd, die tot 1879 een rectoraat was. In dat jaar werd Molenschot een zelfstandige parochie.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Annakerk (links) en de Sint-Annakapel
Toren van de Sint-Annakerk
Ingang van de Sint-Annakapel
  • Sint-Annakerk,[2] een neogotische kerk uit 1887, ontworpen door J.J. van Langelaar. In 1879 werd Molenschot een zelfstandige parochie, voor die tijd was het een rectoraat. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en daarna hersteld, doch met verlaagde torenspits. In 1953-1958 werd de kerk door de aanbouw van zijbeuken uitgebreid tot een pseudobasiliek. De kerk bezit eind-19e-eeuwse glas-in-loodramen die episoden uit het leven van de Heilige Anna voorstellen. Voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1929. De kerk staat tegenover de Sint-Annakapel.
  • Pastorie, uit 1879.
  • De Sint-Annakapel, die als voorganger wellicht een aan Maria gewijde kapel heeft gehad, werd voor het eerst genoemd in 1549. Het torentje werd toegevoegd in 1843 en de kapel werd gerestaureerd in 1960. Het beeld van Heilige Anna en Maria tegenover de kapel is een rijksmonument.
  • Langgevelboerderij, tegenwoordig restaurant De Drie Linden, aan Broekstraat 1.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook:

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ten oosten van Molenschot bevindt zich de Molenschotse Heide. Voor een groot deel wordt deze in beslag genomen door militaire oefenterreinen en de Vliegbasis Gilze-Rijen, alsmede door een golfterrein en een camping, maar er is een toegankelijk gebied overgebleven dat bestaat uit naaldhout dat werd aangeplant op voormalig stuifzandgebied. In het zuiden en westen van de plaats vindt men een landbouwgebied, waardoor de Gilzewouwer Beek en de Goorloop in westelijke richting stromen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende sportverenigingen in Molenschot worden in aparte artikelen besproken:

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Bavel, Dorst, Gilze en Rijen.

Zie de categorie Molenschot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.