Molkenmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Molkenmarkt met het oude stadhuis
Molkenmarkt rond 1780
Molkenmarkt 1902

De Molkenmarkt is een der oudste stadspleinen van de Duitse hoofdstad Berlijn. Het plein ligt in het stadsdeel Mitte, ten zuidoosten van het Nikolaiviertel, dicht bij de Spree.

Het plein werd gedomineerd door het oude stadhuis met zijn hoge toren en ronde koepel en gekruist door de drukke Grunerstraße. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is bijna alle bebouwing verdwenen, maar oorspronkelijk was het een deel van de dichtbebouwde stadskern van Alt-Berlin.

De volgende straten vertrekken aan de Molkenmarkt:

Al vóór de eerste vermeldingen van Berlijn (1244) en Cölln (1237) werd er daar handel gedreven. De Neuer Markt aan de Marienkirche werd aan het einde van de 13e eeuw de belangrijkste markt. Vroeger werd de Molkenmarkt de "oude markt" genoemd. In 1685 werd hij genoemd naar de Mühlenhofmelkerij, die hier ook hun melkproducten verkocht. Volgens anderen is de plaats genoemd naar de nabijgelegen Mühlendamm. De markt werd snel door keurvorst Frederik III gesloten en gebruikt als paradeplein. In de 18e eeuw ontstonden rond het plein verschillende adellijke paleizen, waarvan slechts één bewaard is gebleven.