Mollen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mollen
Fossiel voorkomen: Laat-Eoceen tot heden
Mol (Talpa europaea)
Mol (Talpa europaea)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Eulipotyphla (Insecteneters)
Familie
Talpidae
G. Fischer, 1817
Afbeeldingen Mollen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De familie van de mollen (Talpidae) bestaat behalve uit de bekende, veelal zwarte, graafdiertjes die leven van bodeminsecten, larven en regenwormen (onderfamilie Talpinae), ook nog uit de desmans (onderfamilie Desmaninae) en de spitsmuismollen (onderfamilie Uropsilinae). Beide lijken wel wat op spitsmuizen, net als de "echte mollen" Urotrichus, Neurotrichus en Scaptonyx.

Desmans komen voor in Noord-Spanje en Noord-Portugal (Pyrenese desman, Galemys pyrenaicus) en in het Wolgagebied in Rusland (Russische desman, Desmana moschata). Echte spitsmuismollen (Uropsilus) komen voor in het zuidwesten van China en Noord-Myanmar. De andere spitsmuismollen komen voor in Noord-Amerika (Neurotrichus), Japan (Urotrichus) en in Myanmar en Zuidwest-China (Scaptonyx). De andere geslachten van de mollen komen veelal ook in Zuidoost-Azië voor, met uitzondering van Scapanus, Scalopus en Condylura uit Noord-Amerika en Talpa uit Europa en de rest van Azië.

Ongeveer 54 miljoen jaar geleden, in het Eoceen, splitsten de Talpidae zich af van de overige Eulipotyphla.

Op andere continenten komen diersoorten voor die qua uiterlijk en leefstijl erg op mollen lijken, maar niet verwant zijn: de Afrikaanse goudmollen en de Australische buidelmollen.

De mollen worden onderverdeeld in de onderfamilies:

Zie ook[bewerken]