Molse School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het gehucht schilderij van Jacob Smits, olieverf op doek, 105 × 100 cm

De Molse School is een overkoepelende benaming die gegeven wordt aan een aantal kunstenaars of aan een genre schilderkunst uit de late 19de en de vroege 20ste eeuw die pittoreske landelijke hoekjes in en rond het Belgische Mol centraal plaatst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de kunstenaars die het genre beoefenden bestond er geen gestructureerd verband via een kunstenaarsvereniging. Ook was er geen gemeenschappelijke stijl. De schilders kwamen samen in Hotel du Duc de Brabant.[1]

Mol en omgeving werd op de artistieke kaart gezet door onder anderen Jakob Smits: het stadje Mol zelf, maar ook het omliggende Achterbos, Sluis, Ginderbuiten, Heidehuizen en Ezaart, allen plaatsen in de gemeente Mol. Bevriende kunstenaars zakten naar Mol af, en zij brachten op hun beurt weer anderen mee.

Op de begraafplaats van Achterbos staat een monument ter ere van de Molse School, ingehuldigd op 20 november 2005.[2]

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het bewustzijn van de "schoolvorming" was groot want van 18 augustus tot en met 3 september 1907 organiseerde de gemeente een “Internationale Kunsttentoonstelling” over de Molse School. De tentoonstelling werd gehouden in de gemeenteschool aan het Rondplein.

Willem Battaille leverde de beelddrager voor de affiche van de tentoonstelling: een hoeve met Mariakapelletje en een ossenwagen.

Aan de expositie deden 68 kunstenaars mee, met in totaal 212 werken, en werd bezocht door ongeveer 8000 belangstellenden.

Honderd jaar na deze tentoonstelling organiseerden het Jakob Smitsmuseum en de gemeente Mol een gelijkaardige expositie.[3] Ook het Museum Kempenland in Eindhoven organiseerde in 2007 de tentoonstelling "Schildersdorpen in de Kempen: de Molse School".[4]

Schilders[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de Molse School worden onder meer gerekend Dirk Baksteen, Gerard Baksteen, Charles Claessens (die het eerst in Mol arriveerde), Leon Delderenne, Paul Mathieu, Ernest Midy, Erneste Rinquet, Jakob Smits, Willem Battaille, Emile Van Damme-Sylva, Paula Van Rompa-Zenke en Gaston De Biemme.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch kader[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de negentiende eeuw werd het gebruikelijk voor kunstenaars om buitenshuis te schilderen en naar het platteland te trekken om er inspiratie op te doen. De eerste kunstenaars die dit deden maakten deel uit van de School van Barbizon (circa 1840). Dit initiatief werd onder andere nagevolgd in Mol, Kalmthout (Kalmthoutse School), Tervuren (School van Tervuren) en Genk (Genkse School).

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • P. Thoben, Schildersdorpen in de Kempen. De Molse schilderschool, Eindhoven, 2007.
  • Jakob Smits. Driemaandelijks tijdschrift, Mol.