Molteno (Oost-Kaap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Molteno (Zuid-Afrika))
Molteno
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Molteno (Zuid-Afrika)
Molteno
Situering
Provincie Oost-Kaap
District Chris Hani
Gemeente Inkwanca
Coördinaten 31° 24′ ZB, 26° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,50 km²
Inwoners
(2011)
11.553
(1004 inw./km²)
Etniciteit[1] 92% Zwart
Talen[1] 89% Xhosa
Overig
Postcode 5500
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika
Molteno kerk

Molteno is een nederzetting met 11.500 inwoners[1] in Zuid-Afrika.

Molteno ligt in de provincie Oost-Kaap, de Chris Hani-districtsmunicipaliteit en behoort tot de gemeente Inkwanca.

Subplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Het nationaal instituut voor de statistiek, Stats SA, deelt sinds de census 2011 deze hoofdplaats in in 12 zogenaamde subplaatsen (sub place)[1], waarvan de grootste zijn: Nkululeko, Nomonde, Old Nomonde en Phelindaba.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst was de bestaansgrond van het dorp de mijnbouw van steenkool. Er was in de jaren 1860, gelijktijdig met Dordrecht en Indwe een steenkoollaag ontdekt. Een mijndorp met de naam Cyphergat ontstond op zo'n 10 km ten zuidoosten van Molteno. Tegenwoordig is Cyphergat een spookdorp omdat er steenkool van betere kwaliteit in Natal en Transvaal ontdekt werd. De steenkoolproductie is in 1949 bij Cyphergat volledig stilgelegd.

Molteno zelf is in 1874 gesticht en vernoemd naar sir John Molteno, de eerste premier van de Kaapkolonie.[2][3] Molteno is hoog in de Stormbergen gelegen en is een van Zuid-Afrika's koudste plaatsen. Tijdens de Tweede Boerenoorlog heeft de Slag bij Stormberg 20 km ten noordwesten van Molteno plaatsgevonden.

District[bewerken | brontekst bewerken]

Het district waarin Molteno gelegen is is 1880 km² groot en wordt beschouwd als een van de beste merinostreken in het land. Bij de plaatselijke middelbare school kunnen kunstwerken van Johannes Meintjes bezichtigd worden. Meintjes is niet in Molteno geboren, maar bracht wel een groot deel van zijn leven door op Grootzeekoegat, de familieboerderij. Foodcorp bezit de Ouma Rusk-fabriek die buiten Molteno gelegen is en waar de "Ouma-beschuiten" vervaardigd worden die in Zuid-Afrika op vele ontbijttafels te vinden zijn.[4]

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]