Maluku (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Molukken (provincie))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maluku
Molukken
Provincie van Indonesië
Coat of arms of Maluku.svg
Kaart van de Provincie Molukken in Indonesië
Situering
Eiland Molukken
Tijdzone +9
Coördinaten 3°42'18"ZB, 128°10'12"OL
Algemeen
Oppervlakte 54185 km²
Inwoners (2010) 1.531.402
Hoofdplaats Ambon
Overig
Taal Indonesisch (officieel), Ambonees, Centraal-Malayo-Polynesische talen, West-Papoeatalen, Buru
Motto Siwa Lima
Website http://www.malukuprov.go.id/
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

De "Molukken" of "Maluku" is een eilandengroep in West-Melanesië. Politiek gezien behoort de Molukken tot Indonesië, en is op dit moment ook een provincie van Indonesië. Geografisch behoort de Molukken tot de eilandengroep Melanesië, een eilandengroep in Oceanië. Het zuidelijke deel van de Molukken, ook genoemd als Zuid-Molukken of Republiek Maluku Selatan is in strijd voor onafhankelijkheid. Het noordelijke deel van de eilandengroep vormt de provincie Maluku Utara. De belangrijkste stad en hoofdstad is Ambon op het eiland Ambon. Bij de volkstelling van 2010 had de provincie 1.531.402 inwoners.[1] Voor de gehele provincie geldt de tijdzone GMT +9 uur.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Aan het begin van de 16e eeuw meerden er voor het eerst Europeanen aan op de Molukken. Reden van hun komst waren voornamelijk de vele kruiden en specerijen die op de eilanden voorkwamen, waarin zij handel konden drijven. In 1522 werd er door de Portugezen een fort gesticht, genaamd Ternate. Dit fort zou in de komende jaren het machtscentrum van de hele regio worden. Portugal slaagde erin om over dit fort te blijven domineren, tot ze er uiteindelijk in 1574 door de Ternatanen werden verdreven. De Portugezen stichtten echter een nieuw machtscentrum, namelijk Ambon.

In 1599 kwamen de Nederlanders op de Molukken aan en zij bezetten direct Ternate (en ook Banda). Uiteindelijk werd 6 jaar later ook Ambon veroverd door de Nederlander Van der Haghen. Op Ternate werd in 1607 een nieuw fort gesticht door de Nederlanders, namelijk het fort Oranje. Het bezit van landen en eilanden die specerijen en kruiden voortbrachten, was één van de belangrijkste doelstellingen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De lokale bevolking werd door de Nederlanders als slaven gebruikt om te werken bij het telen van allerhande specerijen.

In 1796 kwamen de Britten aan op de Molukken.[bron?] Zij deden dat nog een tweede keer in 1810. Dankzij de komst van de Britten kreeg de lokale bevolking meer vrijheid. Uiteindelijk, in 1863, werd door de Nederlandse minister Fransen van de Putte de verplichte specerijencultuur van de VOC afgeschaft.[bron?] Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Molukken bezet door de Japanners van 1942 tot 1945. Deze eilanden waren van immens groot belang voor het slagen van vele lucht- en zeeaanvallen van de Japanners.[bron?] In 1945[bron?] gingen de Molukken deel uitmaken van de deelstaat Oost-Indonesië. Deze deelstaat ging 5 jaar later op in een nieuw onafhankelijk land, namelijk de Republiek Indonesië.

In 1999 werden de regentschappen Maluku Utara en Halmahera Tengah (Midden-Halmahera) en de stadsgemeente Ternate afgesplitst om samen de provincie Maluku Utara te vormen.[3]

Bestuurlijke indeling[bewerken]

De provincie Maluku is opgedeeld in 9 regentschappen (kabupaten):

en 2 steden (kota):

Belangrijkste eilanden en eilandengroepen[bewerken]

Zie ook[bewerken]