Molybdeniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Molybdeniet
Molybdenite quebec2.jpg
Mineraal
Chemische formule MoS2
Kleur Zwart, loodgrijs of grijs
Streepkleur Groengrijs
Hardheid 1 tot 1,5
Gemiddelde dichtheid 4,62 tot 5,5 kg/dm3
Glans Metallisch
Opaciteit Opaak
Splijting [0001] Perfect
Kristaloptiek
Kristalstelsel Hexagonaal
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal molybdeniet is een molybdeendisulfide met de chemische formule MoS2.

Eigenschappen[bewerken]

Het grijs tot loodgrijze of zwarte molybdeniet heeft een groenig grijze streepkleur en een perfecte splijting volgens kristalvlak [0001]. De gemiddelde dichtheid is 5,5 en de Mohs hardheid is 1. Het kristalstelsel is hexagonaal en het mineraal is niet radioactief.

Naam[bewerken]

De naam van het mineraal molybdeniet is afgeleid van de samenstelling.

Voorkomen[bewerken]

Molybdeniet komt voornamelijk voor in hydrothermale aders van hoge temperatuur. Belangrijke afzettingen van molybdeniet bevinden zich onder meer in de Verenigde Staten in de staten Colorado, New Mexico en Idaho, daarnaast in China en in Canada. Verder komt molybdeniet voor in bepaalde koperertsafzettingen die zich bevinden in met name Chili, Mexico, Peru en de Verenigde Staten. Molybdeniet kan dan worden gewonnen als bijproduct van de kopermijnbouw. Een aantal van deze mijnen is in bezit van Freeport-McMoRan Copper & Gold na een recentelijke overname (maart 2007) van Phelps Dodge Mining Company, gezeteld in Phoenix (Arizona).

Toepassing[bewerken]

Molybdeen wordt toegepast in de staalindustrie, met name bij de vervaardiging van hoogwaardige legeringen als roestvast staal is het element molybdeen van cruciaal belang. Molybdeen wordt gewonnen door het erts te breken en te malen en door flotatie te scheiden van het zogenaamde ganggesteente, waarna het vervolgens wordt geroost: onder hoge temperaturen variërend van 600 tot 800 graden Celsius, wordt het zwavel er uit gebrand en vervangen door zuurstof. Er ontstaat dan molybdeentrioxide (MoO3), dat voor verdere verwerking wordt gemalen en gezeefd. Veel van het MoO3 wordt onder toevoeging van NH3 (ammoniak) tot briketten geperst.

Bijproduct uit het molybdeenerts is renium. In veel gevallen worden de afgassen van dergelijke roost-installatie, die 1,5-2% SO2 bevatten gereinigd, aangezien het in veel landen verboden is om dergelijke stoffen te "lozen". Het zwaveldioxide in het afgas wordt daarom in een installatie/fabriek verwerkt tot zwavelzuur. In Nederland kent men één bedrijf: Climax Molybdenum B.V. met één roostfabriek en zwavelzuurfabriek in de Botlek. Onder meer in Engeland (Stowmarket) wordt molybdeenoxide omgezet in ferromolybdeen dat eveneens wordt toegepast bij de productie van roestvast staal.