Mona Keijzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mona Keijzer
Mona Keijzer in 2017
Algemene informatie
Volledige naam Maria Cornelia Gezina Keijzer
Geboren 9 oktober 1968
Geboorteplaats Edam
Functie Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Sinds 26 oktober 2017
Partij CDA
Titulatuur mr. drs.
Politieke functies
1994-2002 Gemeenteraadslid in Waterland
1998-2005 Wethouder in Waterland
2007-2012 Wethouder in Purmerend
2010 Gemeenteraadslid in Purmerend
2012-2017,
2021-heden
Lid Tweede Kamer
2017-heden Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Maria Cornelia Gezina (Mona) Keijzer (Edam, 9 oktober 1968) is een Nederlands politica van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Sinds 26 oktober 2017 is zij staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III. Eerder was zij onder andere lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (2012-2017).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lokale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Keijzer groeide op in een katholiek gezin in Volendam. Na een studie Nederlands recht en bestuurskunde te hebben afgerond in Amsterdam werd Keijzer advocaat bestuursrecht en mediator. Van 1994 tot 2005 was zij politiek actief voor het CDA vanuit Ilpendam. Ze was onder meer gemeenteraadslid en wethouder in de gemeente Waterland. Tussen 2007 en 2012 was ze wethouder in Purmerend, waar ze wmo en welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie in haar portefeuille had.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 stond ze op de 67e plaats van de CDA-kandidatenlijst. Keijzer werkte mee aan een rapport over de toekomstige koers van het CDA, dat het Strategisch beraad CDA in 2012 uitbracht.

Tijdens haar wethouderschap in Purmerend was Keijzer voorzitter van de Bestuurlijke Regiegroep Matchpoint, de regionale verwijsindex risicojongeren van de Stadsregio Amsterdam.

Lid Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2012 stelde zij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012. Haar kandidatuur werd gesteund door voormalig minister Aart Jan de Geus, oud-CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen en oud-langebaanschaatsster Yvonne van Gennip. Binnen een week groeide haar populariteit volgens een peiling van Maurice de Hond onder 600 CDA-kiezers van 15 naar 30 procent.[1] Tijdens de verkiezing onder de CDA-leden moest Keijzer het afleggen tegen partijgenoot Sybrand Buma die in de eerste ronde meer dan 50% van de stemmen kreeg.[2][3] Keijzer belandde hierna op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA voor de parlementsverkiezingen op 12 september van dat jaar. Zij kreeg 127.446 voorkeurstemmen. In de Kamer was Keijzer woordvoerder verpleeg- en thuiszorg en cultuur.

Staatssecretaris[bewerken | brontekst bewerken]

In het Kabinet-Rutte III is Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Als bewindspersoon is zij verantwoordelijk voor: ondernemerschap (waaronder financiering en MKB), innovatie (waaronder ruimtevaart), Topsectoren- en industriebeleid, mededinging & consumentenbeleid, marktordening, aanpak regeldruk, digitale economie, telecom & internet, ICT, postmarkt en Europese structuurfondsen voor regionale economische ondersteuning.

Op 23 juni kandideerde Keijzer zich voor de tweede keer om lijsttrekker te worden namens het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Op 11 juli behaalde ze 11,1% van de stemmen, belandde op de derde plek na Hugo de Jonge (48,7%) en Pieter Omtzigt (39,7%) en viel af voor de tweede ronde. Wel sprak ze haar steun uit voor Omtzigt.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Keijzer is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
M.H.P. (Martijn) van Dam
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
2017 - heden
Opvolger:
-