Mondelēz International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mondelēz International
Mondelēz International
Beurs NASDAQ: MDLZ
Oprichting 2012 (1923 als National Dairy Products)
Sleutelfiguren Dirk Van de Put (RvB en CEO)
Hoofdkantoor Deerfield (Illinois), Verenigde Staten
Werknemers 107.000 (jaareinde 2013)
Sector Voedselverwerking, snacks
Omzet $ 35,3 miljard (2013)
Winst $ 2,3 miljard (2013)
Marktkapitalisatie $ 65 miljard (4 juni 2014)
Website http://www.mondelezinternational.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Mondelēz International, Inc. is een Amerikaans multinationaal voedselconglomeraat met 107.000 werknemers wereldwijd.

Activiteiten[bewerken]

Het omvat de snackafdeling van het voormalige Kraft Foods. In oktober 2012 werden de verse producten afgesplitst, die vooral in de Verenigde Staten worden verkocht. Deze laatste bleef actief onder de naam "Kraft Foods Group"[1].

De snackdivisie van Kraft Foods werd omgedoopt in Mondelēz International. Mondelēz is internationaal actief, in 2013 werd zo’n 80% van de omzet buiten de Verenigde Staten gerealiseerd en Europa is de belangrijkste regio. Het telde 107.000 medewerkers. In bijna 60 landen heeft het bedrijf fabrieken en de producten worden in 165 landen verkocht.

De belangrijkste producten in het assortiment van Mondelēz zijn koekjes en chocolade.

Producten[bewerken]

In Europa doet Mondelēz zaken in vier hoofdcategorieën:[2]

Tot 2015 voerde Mondelēz ook koffiemerken als Jacobs en Carte Noire. In 2013 maakte koffie ongeveer 10% van de totale omzet uit. De koffieactiviteiten werden in 2015 ondergebracht in Jacobs Douwe Egberts, waarin ook D.E. Master Blenders 1753 opging.[3] Mondelēz kreeg met 49% van de aandelen een minderheidsbelang en ontving verder nog € 3,6 miljard voor zijn inbreng.[3]

Benelux[bewerken]

Het Benelux-hoofdkantoor is in Mechelen gevestigd. In België produceert Mondelēz in Herentals (LU en Milka), Halle (Côte d’Or) en Namen (productie van smeltkaas). De koekjesfabriek van LU in Herentals is tevens de grootste koekjesfabriek in Europa met een productie van 85.000 ton per jaar[4]. In Nederland beschikt Mondelēz over een commercieel kantoor in Oosterhout. In totaal werken er bijna 3.000 Mondelez-werknemers in de Benelux.

Controverse[bewerken]

Transvetten[bewerken]

In 2010 werd Kraft Foods gedagvaard voor gezondheidsclaims bij producten die eigenlijk transvetten zouden bevatten. Kraft sprak de beschuldigingen tegen en stelde dat alle vermeldingen op de verpakking waarheidsgetrouw en conform de wetgeving zouden zijn[5]. Eerder, in 2003, ontliep Kraft een gelijkwaardige rechtszaak door een transvetvrije formule voor Oreo te ontwikkelen, zodat de aanklager zijn dagvaarding voor de transvetten in Oreo's liet vallen[6].

Cacao[bewerken]

In 2016 is pas slechts 21% van de gebruikte cacao duurzaam ingekocht[7]. Hiermee komt het dochtermerk Milka op het slechtst mogelijke E label op de Rank A Brand index[8]

Lobbying[bewerken]

In 2012 sponsorde Kraft een politieke campagne onder de naam The coalition against the costly food labeling proposition ("de coalitie tegen het kostbare voedsellabelvoorstel") voor bijna 2 miljoen dollar[9]. Deze organisatie was gericht tegen een burgerinitiatief dat eiste dat genetisch gemodificeerde ingrediënten verplicht op de verpakking zouden vermeld moeten worden. Door deze aanpak werd opgeroepen tot een boycot tegen producten van Kraft[10].

Trivia[bewerken]

  • De naam is een zinspeling op het Latijn voor wereld en het Engelse woord delicious (heerlijk)[1]
  • Mondelēz International is opgenomen in de Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 en Dow Jones Sustainability indices[2]

Bronnen en referenties[bewerken]