Mong Kok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mong Kok
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 旺角
Vereenvoudigd 旺角
Jyutping (Standaardkantonees) wong6 gok3
Letterlijke vertaling economisch voorspoedig, hoek

Mong Kok is een district in Hongkong en ligt in stadsdeel Kowloon.

Hier wonen gemiddeld 130.000 mensen per km², het is daarmee de drukst bevolkte plek ter wereld.

Sinds Volksrepubliek China in 1997 de kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk overnam, is er in het district veel veranderd, de sfeer is er veel meer Chinees geworden. Hieronder volgt een aantal druk bezochte plekken van Mong Kok. De Chinese naam werd oorspronkelijk geschreven als "芒角" die afstamt van het oude dorp Mong Kok Tsuen (芒角村) dat er oorspronkelijk op hetzelfde gebied gestaan heeft. Het dorp werd volgens het boek Xin'an Xianzhi van 1819 bewoond door tweehonderd Hakkanezen. In 1860 werd het dorp net als de rest van Kowloon Brits. De omgeving werd ook bevolkt door Danjia. De Britten hebben de uitspraak van de Danjia overgenomen en romaniseerde de Chinese naam als Mong Kok Tsuen. Vanaf 1909 urbaniseerde het dorp. Akkers werden verwisseld voor fabrieken die stoffen verfden. In 1918 liep het bevolkingsaantal op tot vijfduizend.

The Bird Market[bewerken]

Bird Market in Yuen Po Street

Handelaren komen dagelijks met hun bontgekleurde vogels naar deze schaduwrijke vogelmarkt. De kooien waarin de dieren verblijven worden opgehangen aan speciaal daarvoor aangebrachte rails. De vogels laten voortdurend van zich horen en de verkopers bespreken de gehele dag hun zangcapaciteiten. Ook houten of bamboe kooien en levende sprinkhanen die als voedsel voor de vogels dienen worden te koop aangeboden.

Fa Yuen Street[bewerken]

Fa Yuen Street

Deze straat is beroemd vanwege de trendy kleding, die je hier goedkoop kunt aanschaffen. Verwacht echter niet dat het originele merken zijn, want alles wordt in de talrijke naai-ateliers nagemaakt. Deze straat loop parallel aan de Ladies Market (Tung Choi Street).

The Goldfish Market[bewerken]

Goldfish Market in Mong Kok

Dit is meer een aaneenschakeling van winkels volgestopt met goudvissen dan een markt. Ze zijn enorm populair bij de Chinese bevolking, omdat - zo gelooft men - ze geluk brengen en goede huisdieren zijn in de extreem kleine flats waar de meeste Chinezen wonen. Ze nemen in hun kleine kommetjes immers weinig plaats in. Winkel na winkel vindt men hier de meest kleurrijke vissen in vele vormen en maten. De meeste zijn normaal geprijsd, maar er zijn zeer zeldzame exemplaren bij, die praktisch onbetaalbaar zijn.

The Ladies Market[bewerken]

Ladies' Market

De naam van deze markt dekt tegenwoordig niet geheel meer de lading. Was het vroeger een markt met bijna uitsluitend mode met veel namaakkleding van bekende merken, tegenwoordig vindt men er ook cd's, koffers in alle soorten en maten, schoeisel en huishoudelijke artikelen. Vanzelfsprekend wordt dit alles afgewisseld met kleine eetstalletjes, de zogenaamde daai paai dongs. Deze laatste komen nog maar zeer beperkt voor in Hong Kong, slechts iets meer dan 20.

The Flower Market[bewerken]

Mongkok Flower Market Road

Een zeer kleurrijk stukje in het district Mong Kok is deze bloemenmarkt, die uitkomt in de Prince Edward Road. Rijen en rijen met stalletjes van exotische bloemen en struiken. Vaak tegen zeer redelijke prijzen, wat uitzonderlijk is, omdat bijna alles wordt ingevoerd vanuit het vasteland van China. Deze levendige straat is hele jaar druk, maar gedurende het Chinese Nieuwjaar kun je over de hoofden lopen.

Boundary Street[bewerken]

Boundary Street 1890

Historisch gezien markeerde deze straat de grens tussen het noordelijke gedeelte van Kowloon en het gedeelte van China dat door het Verenigd Koninkrijk werd geleased in 1898 voor 99 jaar. Deze grens werd in 1898 zichtbaar gemaakt door een bamboo afscheiding die het destijds onmogelijk maakte om tussen beide gebieden ook maar iets te smokkelen. Deze grens werd vanzelfsprekend opgeheven toen de New Territories deel gingen uitmaken van Hong Kong. De eigenlijke weg zoals die nu bestaat werd pas in 1934 gebouwd, ruim 30 jaar nadat de lease tot stand kwam.

Langham Place[bewerken]

Langham Place

Met z'n 255 meter hoogte, staat het kantorencomplex van Langham Place "slechts " op de 13e plaats van hoge gebouwen in Hong Kong en werd pas in 2004 afgebouwd. Ter vergelijking : het hoogste gebouw is te vinden op de hoek van Tsim Sha Tsui en is het International Commerce Centre van 484 meter hoog.

Daarnaast is er een groot winkelcentrum gebouwd van 15 verdiepingen hoog met een totale oppervlakte van 56.000 m2.

Eten[bewerken]

Dai Pai Dong voedselstalletje

Mong Kok heeft ontelbaar veel voedsel-stalletjes. De meesten verkopen traditionele gerechten zoals visballen, gebakken tofu en tientallen verschillende soorten dimsum. Deze snacks zijn bijzonder populair voor de bewoners die het alleen maar druk lijken te hebben. Het is een gekrioel van jewelste. Vanzelfsprekend zijn er ook vele restaurants, die keukens vertegenwoordigen uit verschillende landen, zoals Japan, Italië, Thailand, Spanje, Vietnam, Korea enz. enz.

Faciliteiten[bewerken]