Mongolide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Soorten Aziaten in een boek van 1914.

Mongolide is een biologische verzamelnaam voor de oorspronkelijke bewoners van Oost-Azië, Noord-Azië, Centraal-Azië, Zuidoost-Azië, Amerika, de Arctis en delen van Oceanië. Mongolide behoorde volgens de verouderde raciale wetenschap naast kaukasisch en negroïde tot de drie belangrijkste rassen van de mensheid.

De classificatie als een zogenaamde grote ras was meer gebaseerd of meer willekeurig gekozen door de (voor de hand liggende) gemeenschappelijke uiterlijke kenmerken, waarvan gedacht werd dat ze een gemeenschappelijke oorsprong of een genetische relatie hebben. Moleculair genetische gegevens geven een niet-homogeniteit van de gecombineerde groep als mongolide weer en is in tegenspraak met een classificatie als "grote ras".[1]

De term "mongolide" komt van het Mongoolse volk die grote verschrikking in Eurazië veroorzaakte tijdens invasies van het Mongoolse Rijk, en het uiterlijk van de Mongolen werd gebruikt in de westerse wereld om een nieuwe raciale classificatie te creëren.

Typologische kenmerken van de mongoliden zijn uitgesproken jukbeenderen, lage neusbrug, zwart en steil haar, geel-donkere huidskleur, dun lichaamshaar, en in het bijzonder de zogenaamde Mongoolse amandelogen. Als extra markering was ook de mongolenvlek, meestal een blauwachtige moedervlek op de rug, billen of heiligbeen van een pasgeborene.

Zie ook[bewerken]