Monique Velzeboer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Monique Velzeboer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Monique Cornelia Annamaria Velzeboer
Geboortedatum 18 oktober 1969
Geboorteplaats Oud Ade
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline Shorttrack
Eerste titel Calgary 1988
Olympische Spelen Calgary 1988, Albertville 1992
Debuut 1985
Carrière-einde 1993
Portaal  Portaalicoon   Sport

Monique Cornelia Annamaria Velzeboer (Oud Ade, 18 oktober 1969)[1] is een Nederlands fotograaf en voormalig shorttracker.

Biografie[bewerken]

Ze behaalde als shorttracker op de Olympische Spelen in 1988 de medailles in goud, zilver en brons; shorttrack was toen een demonstratiesport. Haar leven veranderde ingrijpend toen ze in 1993 bij een training voor de Olympische Spelen van Hamar, in het Franse Font Romeu ongelukkig ten val kwam en een dwarslaesie opliep. Er kwam een abrupt einde aan haar schaatscarrière. Ze revalideerde en klom uit een dal. Van het UWV mocht ze de Fotoacademie in Amsterdam volgen, omdat deze opleiding voor haar de snelste weg naar betaald werk was.

Velzeboer ging portretten fotograferen, onder andere van kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Omdat ze voor die kinderen iets wilde doen richtte ze de Monique Velzeboer Foundation op. Langs die weg verkoopt ze kalenders, agenda's en kaarten met daarop foto’s waarop eerst het kind te zien is en pas daarna de handicap. De opbrengst van deze producten gaat naar het Liliane Fonds, dat kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden ondersteunt. Vele jaren na de val is ze wederom bekend, nu niet als topsporter, maar als fotograaf.

Data[bewerken]

Externe links[bewerken]