Monk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Monk
Genre Komedie / Misdaad
Speelduur 45 minuten
Bedenker Andy Breckman
Hoofdrollen Tony Shalhoub
Ted Levine
Jason Gray-Stanford
Traylor Howard
Bitty Schram
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 12 juli 2002
Einde 4 december 2009
Afleveringen 125 (Lijst van afleveringen van Monk)
Seizoenen 8
Netwerk USA Network
Zender o.a. 13th Street
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Monk is een Amerikaanse detectiveserie over de neurotische detective Adrian Monk (Tony Shalhoub). Monk wordt ingeschakeld als het politieonderzoek vastloopt, maar heeft last van een obsessieve-compulsieve stoornis en meerdere fobieën. Monk heeft een abnormale vorm van angst voor bacteriën, hoogtes, grote groepen mensen en nog veel meer. Dit zorgt voor een ongewone uitdaging bij het oplossen van misdaden bij de politie, om nog maar te zwijgen over zijn dagelijks leven.

Verhaallijn[bewerken]

Monk was een briljante detective die voor de politie van San Francisco werkte, totdat zijn vrouw Trudy bij een autobomaanslag omkwam, waarvan Monk ervan overtuigd is dat dit voor hem bedoeld was. De dood van zijn vrouw leidde bij hem tot een zenuwinzinking. Hij nam ontslag bij de politie en kwam drie jaar lang zijn huis niet uit. Dankzij de hulp van zijn verzorgster Sharona Fleming (Bitty Schram), kwam hij weer zijn huis uit en was hij in staat om op freelance basis voor de politie te werken.

Captain Leland Stottlemeyer (Ted Levine) en Lieutenant Randall "Randy" Disher (Jason Gray-Stanford) van de politie van San Francisco schakelen Monk in, wanneer zij moeite hebben om een zaak op te lossen. Stottlemeyer wordt vaak helemaal dol van Monks stoornissen, maar respecteert hem. Monks obsessieve oog voor detail stelt hem in staat tegenstrijdigheden en patronen te ontdekken en verbanden te leggen om zaken op te lossen, waar anderen dit niet voor elkaar krijgen. Monk blijft op zoek naar informatie over de dood van zijn vrouw Trudy, maar dit blijft vooralsnog de enige zaak die hij niet kan oplossen.

In seizoen 3, besluit Sharona, zijn verzorgster, te hertrouwen met haar ex-man en naar New Jersey te verhuizen. Natalie Teeger (Traylor Howard), een alleenstaande moeder met een dochter van elf, Julie, wordt ingehuurd als zijn nieuwe assistente. Adrian Monk heeft een broer genaamd Ambrose en nog een halfbroer genaamd Jack Jr.

In seizoen 7 en 8 wordt er meer bekend over Trudy's dood. Zo heeft Trudy een opname achter gelaten waarop ze vertelt wie de moord op haar gepleegd heeft. Monk ontmaskert daarna de rechter die Trudy vermoordde. Deze pleegt daarna zelfmoord. Nadat bekend is wie Trudy vermoordde, raakt Monk al zijn fobieën kwijt.

Hoofdpersonages[bewerken]

Acteur Personage Seizoenen
Tony Shalhoub Adrian Monk 1 t/m 8
Traylor Howard Natalie Teeger-Davenport Half seizoen 3 t/m 8
Ted Levine Leland Stottlemayer 1 t/m 8
Jason Gray-Stanford Randall Disher 1 t/m 8
Bitty Schram Sherona Fleming 1 t/m half seizoen 3

Adrian Monk[bewerken]

Adrian Monk is de hoofdpersoon. Zeven jaar geleden werd diens vrouw, Trudy Monk, vermoord door een autobom. Omdat Trudy zijn “alles” was, heeft hij sindsdien te maken met een aantal fobieën en angsten, wat zijn leven ernstig belemmerd. Zo heeft hij bijvoorbeeld extreme smetvrees en een groot gevoel voor orde. Wegens zijn zenuwinzinking vlak na Trudy’s dood, werd hij ontslagen bij de politie en zijn droom is heraangesteld te worden als rechercheur. Door zijn scherpe oog voor detail en zijn mensenkennis, weet hij toch de meest ingewikkelde zaken op te lossen. Daarom werkt hij als onafhankelijk consultant en adviseur bij de recherche.

Natalie Teeger[bewerken]

Natalie Teeger is Monks tweede assistente en weduwe. Hoewel ze slechts een assistente is, is Monk compleet afhankelijk van haar. Zo belt hij haar soms diep in de nacht op als er een vlek op zijn kleding zit. Zonder Natalie kan Monk eigenlijk niet functioneren, dus Natalie staat haar baas voortdurend bij. Haar man Mitch Teeger werd neergeschoten in Kosovo, maar sinds seizoen zeven heeft ze een nieuw vriendje. Ze heeft een dochter, Julie Teeger.

Leland Stottlemayer[bewerken]

Leland Stottlemayer is het hoofd van de recherche in San Fransisco en Monks beste vriend. Hij is een doorsnee familieman, maar scheidde in het vierde seizoen. Monk werkt bij hem op de afdeling en hij geeft hem een hoop speelruimte om zaken op te lossen, mits deze met goede resultaten komt. In seizoen zes krijgt hij een nieuwe vriendin, die later veroordeeld wordt voor moord. In seizoen acht hertrouwt hij.

Randy Disher[bewerken]

Randall Disher is Stottlemayers assistent en adjunct. Hij staat bekend om zijn buitensporige en bizarre theorieën, die hij verzint op een plaats delict. Stottlemayer moet hem dan regelmatig de les lezen. Disher komt uit een doorsnee gezin en krijgt in seizoen acht een relatie met Sherona Fleming. In datzelfde seizoen wordt hij overgeplaatst naar een ander district, waar hij commissaris wordt.

Sherona Fleming[bewerken]

Sherona Fleming is Monks eerste assistente in seizoen 1, 2 en tot en met de helft van seizoen 3. In seizoen 3 hertrouwt ze met haar man en verhuist naar New Jersey. Ze was oorspronkelijk zijn verpleegster, maar na een incident vroeg Monk haar zijn assistente te worden. Van alle personages speelt zij in veruit de minste afleveringen en wordt dan ook vaak gezien als een bijpersonage. In seizoen acht krijgt ze een relatie met Randy Disher.

Soundtrack[bewerken]

Voor het eerste seizoen van Monk, was er een instrumentale jazz intro te horen van songwriter Jeff Beal en gitarist Grant Geissman. Dit kreeg in 2003 een Emmy Award voor Best Main Title Music. In het daaropvolgende tweede seizoen was er een nieuw intro: It's a Jungle out There van Randy Newman. Hiervoor ontving Randy Newman in 2004 een Emmy Award voor Best Main Title Music.

Boeken[bewerken]

Hy Conrad en Lee Goldberg schreven meerdere boeken op basis van de televisieserie. Wat volgt is een lijst hiervan.

 • Mr. Monk and the Blue Flu
 • Mr. Monk and the Dirty Cop
 • Mr. Monk and the Two Assistants
 • Mr. Monk Gets Even
 • Mr. Monk Gets on Board
 • Mr. Monk Goes to Germany
 • Mr. Monk Goes to Hawaii
 • Mr. Monk Goes to the Firehouse
 • Mr. Monk Helps Himself
 • Mr. Monk in Outer Space
 • Mr. Monk in Trouble
 • Mr. Monk is a Mess
 • Mr. Monk is Cleaned Out
 • Mr. Monk is Miserable
 • Mr. Monk Is Open For Business
 • Mr. Monk on Patrol
 • Mr. Monk on the Couch
 • Mr. Monk on the Road

Adrian Monks fobieën/angsten[bewerken]

Adrian Monk had in totaal 312 fobieën. Hieronder, in volgorde, een overzicht van Monks fobieën in de serie. Door de serie heen overwon hij wel een aantal angsten.

 1. Smetvrees (mysofobie)
 2. Naaldvrees (trypanofobie)
 3. Melk (galactofobie)
 4. Doodsangst (necrofobie)
 5. Slangen (ophidiofobie)
 6. Paddenstoelenangst (mycofobie)
 7. Hoogtevrees (acrofobie)
 8. Menigtes (demofobie of enochlofobie)
 9. Liftangst
 10. Stoornissen (ataxofobie)
 11. Duisternisvrees (nyctofobie)
 12. Engtevrees: angst voor kleine (afgesloten) ruimtes (claustrofobie) (Overwonnen in Mr. Monk goes to group therapy)
 13. Vuiligheid (molysmophobia of rupophobia)
 14. Spinnen (arachnofobie)
 15. auto rijden
 16. Pesters (Overwonnen in Mr. Monk and the bully)
 17. Vuur (pyrofobie)
 18. Poppen (pupafobie)
 19. Kraanwater(hydrofobie)
 20. Geluidenangst (ligyrofobie)
 21. Aanraken (aphefobie)
 22. Voetenvrees
 23. Vliegangst (aviatofobie)
 24. Vrouwen (gynofobie)
 25. Imperfectie (atelofobie)
 26. Honden (cynofobie) (Overwonnen in Mr. Monk and the dog)
 27. Katten (ailurofobie)
 28. Konijnen
 29. Apen
 30. Brugvrees (gephyrofobie)
 31. In het openbaar spreken (Glossofobie) (Overwonnen in Mr. Monk and the astranout)
 32. Vliegen (entomofobie)
 33. Slijmvrees (blennofobie or myxofobie)
 34. Riviervrees (potamofobie)
 35. Tunnelvrees
 36. Grotvrees
 37. Wonder-van-het-geboorte-vrees
 38. Kikkers
 39. Kleine kriebelige beestjes
 40. Asymmetrie
 41. Naakte mensen (Overwonnen in Mr. Monk and the naked man)
 42. giftige planten
 43. Openbaarvervoer
 44. Denkbeeldige ziekten