Monoblock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een monoblock is een ontvangstkop voor een satellietinstallatie waarmee meerdere satellietposities ontvangen kunnen worden op een schotelantenne van 80 à 90 cm.

Een monoblock bestaat uit twee, drie of vier feedhorns (LNBs), met daaronder een kastje waar de signalen samen komen in een DiSEqC-switch.

Vaak is voor een monoblock een 80 cm schotel nodig, want dan is de openingshoek niet te klein en niet te groot, met uitzondering van de Duo LNB 60 voor Astra 19,2°O en Astra 23,5°O, welke speciaal is gemaakt voor een schotelantenne met een diameter van 60 cm.

De keuze welke satellietposities men wil ontvangen is met een monoblock beperkt. Monoblocks worden vrijwel altijd gemaakt voor twee satellieten die dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld de combi Astra 19,2°O en Hot Bird (13° oost).

Om het monoblock goed te laten functioneren met de satellietontvanger moet deze met de DiSEqC-switch in het monoblock overweg kunnen, elke LNB moet worden toegewezen op een aparte poort, de instellingen hiervoor verschillen per ontvanger.