Monokini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De oorspronkelijke monokini ontworpen door Rudi Gernreich
Een ander ontwerp dat vaak monokini wordt genoemd.

Een monokini is een term die gebruikt wordt voor verschillende soorten uit één stuk bestaande damesbadpakken met als overeenkomst dat deze alle zijn geïnspireerd op de bikini. Bi in "bikini" is weliswaar niet verwant aan het woord twee, maar doet er wel aan denken. Het lag daardoor voor de hand het eendelige kledingstuk "monokini" te noemen.

Originele monokini[bewerken]

In 1964 ontwierp de Oostenrijker Rudi Gernreich in de Verenigde Staten de eerste monokini. Hij is tevens de bedenker van de naam "monokini". Gernreichs monokini zag eruit als een uit één stuk bestaand badpak, dat echter vlak onder de borsten was afgesneden, waardoor de borsten ontbloot werden. Er liepen slechts twee kleine riemen over de schouders.

Ander gebruik[bewerken]

  • Het meest voorkomend en meest overeenkomend met het originele ontwerp, is een monokini met daaronder een bikinislip zonder het bijbehorende bovenstuk. Zo blijven bij de draagster de borsten geheel ontbloot.
  • De benaming "monokini" wordt soms gebruikt om een zwempak te beschrijven dat op een bikini lijkt, maar waarbij bovenstuk en zwemslip uit één stuk zijn gemaakt, en gewoonlijk met elkaar verbonden zijn aan de zijkant van het lichaam.
  • Een monokini kan ook verwijzen naar een slingbikini.

Zie verder[bewerken]