Monorail van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Monorailtrein in station Timirjazevskaja, het westelijke eindpunt van de lijn

De monorail van Moskou (Russisch: Московская монорельсовая транспортная система, Moskowskaja monorelsowaja transportnaja sistema of kort: Московский монорельс, Moskowski monorels) bestaat uit één lijn in het noorden van de Russische hoofdstad en verbindt het metrostation Timirjazevskaja met een tramremise aan de Oelitsa Sergeja Ejzensjtejna (Sergej Eisensteinstraat). Het van west naar oost lopende tracé, met een lengte van 4,7 km, doet onder andere het "Teletsentr" bij de Ostankino-televisietoren en het expositie- en congrescentrum VVTs aan. De lijn werd voor het publiek geopend op 20 november 2004 en heeft vooralsnog vooral een toeristische functie. Tussen acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds verzorgen twee treinen een twintigminutendienst.

Geschiedenis[bewerken]

De bouw van de monoraillijn startte in september 2001. In juni 2002 werd met de bouw van het station Oelitsa akademika Koroljova begonnen en in december van hetzelfde jaar waren alle pijlers van de lijn gereed. In november 2003 waren de meeste stations zo goed als afgebouwd; een maand later vonden de eerste testritten plaats. De openingsdatum van de lijn werd meerdere malen uitgesteld, onder andere omdat een testtrein een deel van de stroomrail had vernield. Op 20 november 2004 konden reizigers voor het eerst gebruikmaken van de monorail. Op dat moment was de lijn geopend van tien uur 's ochtends tot vier uur 's middags en deed er één trein dienst met een frequentie van 30 minuten; instappen was enkel mogelijk op station Oelitsa Sergeja Ejzenstjtejna, enige tijd later ook op station Timirjazevskaja. Op 15 juli 2005 werd de dienst uitgebreid: er kwam een extra trein bij, de frequentie werd verhoogd naar één trein per 20 minuten, de openingstijden werden verruimd en instappen werd mogelijk op de stations Vystavotsjnyj tsentr en Teletsentr.

Stations[bewerken]

Oelitsa akademika Koroljova (2011)

De monoraillijn telt zes stations:

  • Timirjazevskaja - overstapmogelijkheid op het metronet en voorstadstreinen; eilandperron;
  • Oelitsa Milasjenkova - enkel om uit te stappen; eilandperron;
  • Teletsentr - eilandperron;
  • Oelitsa akademika Koroljova - enkel om uit te stappen; zijperrons;
  • Vystavotsjnyj tsentr - overstapmogelijkheid op het metronet (station VDNCh); eilandperron
  • Oelitsa Sergeja Ejzensjtejna - eilandperron.

Toekomstplannen[bewerken]

Officiële plannen voor de uitbreiding van de lijn zijn er niet, maar er bestaat wel een aantal ideeën voor verdere ontwikkeling van de Moskouse monorail. Hiertoe behoren onder andere een oostelijke verlenging van de bestaande lijn tot het metrostation Botanitsjeski Sad en nieuwe lijnen naar de luchthavens Vnoekovo en Sjeremetjevo.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]